AcasăLegume si fructeCum sa cultivi mango

Cum sa cultivi mango

Mango provine din sudul Asiei, el in tara noastra putandu-se cultiva doar la ghiveci de tip container, fie intr-o sera incalzita sau intr-o incapere unde temperaturile sunt pozitive. Si iarna mango are nevoie de o temperatura minima de 17-18 grade in plus.

In perioada verii, mango poate sa fie tinut in curte sau pe o terasa. Important este sa nu vata soarele direct in el. Temperatura optima pentru dezvoltarea lui este intre 24-30 grade Celsius.

Sol bogat in humus, cu un drenaj foarte bun. Este sensibil atat la lipsa apei, dar si cand ea este in cantitate prea mare. Udarea trebuie sa se faca atunci cand pamantul de la suprafata este usor uscat. Este bine ca si frunzele sa le udati in perioada uscata a anului.

Inmultirea la mango poate avea loc fie prin altoire (primavara sau toamna) sau fie prin seminte. Coaja tare trebuie deschisa, vom scoate semintele din interior care se aseamana la forma cu fasolea. Puteti sa tineti fie in apa, apoi sa il plantati intr-un sol afanat. Pe fundul vasului am pus pietre, se explica pe canalul La grădina Ritei.

Amestecul de pamant cu nisip. Ii faceti loc samburelui direct in pamant, puteti sa-l cultivati si asa. Acoperiti cu pamant usor si udati bine. Incoltirea dureaza circa 2 saptamani. O alta varianta e sa tineti coaja intreaga intr-un servetel umed, la 20 de grade Celsius.

Ghiveciul trebuie tinut la lumina, dar trebuie ferit de razele puternice ale soarelui.

Are nevoie de fertilizare de doua ori pe an, primavara si vara. Frunzele raman vesnic verzi, le pierde si le inlocuieste cu altele.

Transplantarea se face o data la 3-4 ani, ocazie cu care este bine sa inlocuiti si pamantul si vasul cu unul mai incapator. Radacina de mango se dezvolta destul de mult.

Mango intra pe rod in functie de felul in care a fost produs. Daca a fost cultivat prin seminte, intra pe rod la 5-8 ani de la semanarea semintelor, iar daca a fost produs prin altoire intra mai repede: dupa 3-4 ani.

Citeste si: Soiuri de prun productive, perfecte pentru o livada

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine