AcasăCasa si gradinaCum sa ai ghebe in propria gradina: o metoda la indemana oricui

Cum sa ai ghebe in propria gradina: o metoda la indemana oricui

Ghebele sunt unele dintre cele mai populare ciuperci comestibile de la noi. Desi ele apar in special toamna, datorita umiditatii mai mari, putem sa ne bucuram si noi in gradina noastra de ghebe. Trebuie doar sa le cream conditiile necesare.

Iata cateva principii ale permaculturii care va pot ajuta sa aveti ghebe in propria curte: folosirea tocaturii de crengi, compost din resturile vegetale, precumm si includerea de frunze din padure pentru a acoperi pamantul mai ales pe timpul iernii, se prezinta pe canalul YouTube GradinaBIOLegumix.

Ghebele cresc pe trunchiuri de copaci aflati in putrefactie, pe crengi sau resturi de lemn cazute prin padure sau iarba.

Se dezvolta in functie de cantitatea de precipitatii, incepand din septembrie pana in noiembrie, in paduri de foioase si conifere. Prefera locuri umbroase si umede, dar au nevoie si de un soare bland.

In locurile din gradina in care doriti sa creasca ghebe puteti si sa irigati mai mult, daca nu ploua destul. De asemenea, exista si miceliu pe care il gasiti in comert si pe care il puteti cumpara.

Totodata, se recomanda ca atunci cand recoltati ciupercile sa taiati tulpina cu lama unui briceag. Nu smulgeti ciupercile cu radacini cu tot. Daca veti lasa radacinile in pamant, anul viitor vor rasari din nou.

Citeste si: Cum pregatim compostul de ciuperci Champignon: Retete si sfaturi utile

Un amanunt interesant despre ghebe (o ciuperca saprofita) este ca acestea apar prima data in zona de munte, apoi in zonele mai mici ca si altitudine. Acest lucru este opusul fata de alte tipuri de ciuperci.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine