AcasăApiculturaCum prepari turte pentru albine

Cum prepari turte pentru albine

Turta proteica pentru albine este ajutorul apicultorului primavara. Dupa o iarna mai grea, albinele pot iesi din ea slabite, de aceea au nevoie de acest ajutor.

Prezentam in continuare o reteta practica in acest sens, care se poate utiliza si ca hranire de completare atunci cand rezervele de miere s-au epuizat.

Turta se prepara din patru parti zahar pudra si o parte de miere (incalzita in prealabil pana capata o consistenta fluida). Amestecul se uniformizeaza prin framantare si i se adauga 15-20% pastura, ghemotoace de polen sau polen ca atare, daca scopul urmarit este hranirea de stimulare a ouatului matcii.

Pastura se poate obtine din fagurii vechi care sunt destinati topirii. Ghemotoacele de polen se asigura din anul precedent cu ajutorul colectoarelor atasate la urdinis in timpul prielnic pentru culegerea polenului de catre albine.

Citeste si: Hranirea albinelor: prepararea pasturii pentru albine puternice

Polenul ca atare se poate obtine de apicultor in primavara anului respectiv prin recoltarea amentilor de alun sau salcie, inainte de inflorire. Mentinuti intr-o incapere calda, acestia se deschid intr-o zi sau doua, eliberand polenul. Se cern apoi cu o sita la care se ataseaza un sac de tifon. Procedeul, desi greoi, asigura eficienta hranirii de stimulare primavara.

In cazul in care polenul sau pastura lipsesc, se pot folosi in locul lor inlocuitori cu valoare proteica ridicata usor toleranti de albine. Acestia sunt: faina de soia degresata, drojdia de bere, laptele praf degresat, praful de ou (albusul).

O reteta pentru pasta de drojdie de bere: aceasta se prepara din 1/2 parte drojdie de bere fiarta, 3 parti zahar pudra si o parte miere. Se prepara ca si pasta de zahar cu miere si se folosesc pentru hranirea albinelor in interiorul stupului, sub forma de turte.

De asemenea, nu uitati sa asigurati apa suficienta pentru albine primavara.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Ați observat o diferență semnificativă în ceea ce privește productivitatea sau sănătatea stupilor atunci când folosiți polen natural în comparație cu înlocuitori precum făina de soia sau drojdia?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine