Modul in care pastram condimentele, fie ca vorbim de cimbru, usturoi, rosmarin, piper etc. este decisiv in privinta calitatii acestora, mai ales pe o durata mai lunga de timp. Nu sunt secrete necunoscute, ci sfaturi pe care poate uneori nu le mai stim si e bine sa ni le reamintim.
Iata asadar modul de pastrare recomandat pentru plantele condimentare folosite inclusiv la prepararea produselor din carne.
Usturoi (Alium sativum)
Se pastreaza bulbul ca legaturi sub forma de funii, cel mai bine in cutii de carton, la loc racoros.
Coriandru (Coriandrum sat.)
Fructele sunt cele folosite, acestea fiind cel mai bine pastrate in pungi de ceolofan sau in borcane de sticla cu capac de tabla.
Chimen (Carum carvi)
Pentru chimen se recomanda, de asemenea, ca pastrarea sa se faca tot in ceolofan sau in pungi de hartie. Ori, la fel de bune sunt si borcanele de sticla, cu capac de tabla.
Cimbrul (Satureja hort.)
Se utilizeaza de la acesta partile aeriene si se pastreaza cat mai bine in pungi de hartie.
Cimbrisorul (Thymus vulgaris)
Un alt condiment apreciat in bucataria romaneasca si nu numai este cimbrisorul. Si acesta se poate pastra foarte bine in pungi de hartie.
Rosmarin (Rosmarinus off.)
De la rozmarin ne folosim de frunze pentru a oferi o savoare deosebita mancarii. Acestea se recomanda ca si ele sa fie pastrate in pungi de ceolofan sau pungi de hartie velina.
Maghiran (Majorona hortensis)
O alta planta aromatica ce nu trebuie sa lipseasca din nicio bucatarie. Se pastreaza foarte bine in pungi de hartie velina.
Nucsoara (Miristica fragans)
Aici recomandarea este ca sa se pastreze in borcane de sticla colorata cu capac de ebonita.
In borcane de sticla se mai pot pastra si cuisoarele, ienibaharul, precum si piperul.