Fiind bogata in zaharuri, mierea poate sa se altereze, daca se intrunesc o serie de factori. Despre acestia vom discuta in cadrul acestui articol.
Cand procentul de umiditate este scazut sub 19%, asemenea modificari nu au loc, deoarece drojdiile si bacteriile care fermenteaza zaharurile nu-si pot desfasura activitatea specifica in asemenea conditii.
Daca mierea are insa un procent ridicat de apa, asa cum se intampla cu mierea cristalizata, se dezvolta din abundenta drojdiile si bacteriile de fermentatie, care determina cel mai frecvent fermentatie alcoolica.
Intr-o faza incipienta de fermentatie, mierea prezinta spuma la suprafata, iar in profunzime are un aspect dospit, datorita degajarii in cantitate mare de dioxid de carbon.
Cand procesele de fermentatie sunt avansate sau pe punctul de a se incheia, spuma dispare, la fel si aspectul dospit, mierea devenind apoasa, ca urmare a cresterii umiditatii pe toata durata procesului de fermentatie.
La mierea cu modificari pronuntate de fermentatie, mirosul si gustul sunt si ele modificate, specifice fermentatiei alcoolice.
Alteori poate sa apara semne de fermentatie acetica sau lactica, percepandu-se mirosuri si gusturi caracteristice acestor tipuri de fermentatie.
Citeste si: De ce se zahariseste mierea: 4 metode pentru a o preveni
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro