Categorii
Apicultura

Cum ne dam seama daca mierea este alterata?

Fiind bogata in zaharuri, mierea poate sa se altereze, daca se intrunesc o serie de factori. Despre acestia vom discuta in cadrul acestui articol.

Cand procentul de umiditate este scazut sub 19%, asemenea modificari nu au loc, deoarece drojdiile si bacteriile care fermenteaza zaharurile nu-si pot desfasura activitatea specifica in asemenea conditii.

Daca mierea are insa un procent ridicat de apa, asa cum se intampla cu mierea cristalizata, se dezvolta din abundenta drojdiile si bacteriile de fermentatie, care determina cel mai frecvent fermentatie alcoolica.

Intr-o faza incipienta de fermentatie, mierea prezinta spuma la suprafata, iar in profunzime are un aspect dospit, datorita degajarii in cantitate mare de dioxid de carbon.

Cand procesele de fermentatie sunt avansate sau pe punctul de a se incheia, spuma dispare, la fel si aspectul dospit, mierea devenind apoasa, ca urmare a cresterii umiditatii pe toata durata procesului de fermentatie.

La mierea cu modificari pronuntate de fermentatie, mirosul si gustul sunt si ele modificate, specifice fermentatiei alcoolice.

Alteori poate sa apara semne de fermentatie acetica sau lactica, percepandu-se mirosuri si gusturi caracteristice acestor tipuri de fermentatie.

Citeste si: De ce se zahariseste mierea: 4 metode pentru a o preveni

imagine-autor

De Antonio Zaharia

Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.