Factorii de mediu pot modifica drastic atat capacitatea fiziologica a plantelor, precum si modul de desfasurare a culesului si productia in sine.
Principalii factori meteorologici ce influenteaza plantele melifere, sursa de nectar pentru albine sunt radiatiile solare, temperatura, umiditatea si vantul.
Radiatiile solare reprezinta o sursa de energie pentru dezvoltarea plantelor. Ele, dupa ce patrund in atmosfera se transforma in lumina si caldura. Plantele folosesc doar 3-5 % din energia solara ce patrunde in invelisul vegetal.
O planta bine insorita secreta mai mult nectar, in timp ce planta aflata in loc umbrit mai putin nectar.
Unele plante ca de exemplu bumbacul se dezvolta foarte bine cand are o lumina intensa, alte plante din flora melifera de munte prefera o lumina slaba sau umbra.
Lumina ajuta plantele si la asimilarea bioxidului de carbon.
Plantele melifere pentru a creste si a se dezvolta au nevoie de anumite limite de temperatura, deoarece inmugurirea, infrunzirea, inflorirea, deschiderea florilor sunt influentate de factorul termic.
Daca temperatura este prea mare plantele incep sa sufere si am putea da ca exemplu graunciorii de poeln ai porumbului pentru care o temperatura de 35 de grade Celsius este foarte daunatoare.
Odata cu cresterea temperaturii plantele nu mai secreta prea mult nectar.
Precipitatiile ajuta la acumularea apei in sol, iar aceasta este necesara pentru cresterea plantelor. Fara apa cresterea plantelor este incetinita sau inceteaza, iar frunzele lor se ofilesc.
Pentru plante si vaporii de aer din atmosfera sunt foarte importanti, conditionand zborul si activitatea albinelor. Totusi, daca in aer e prea multa umiditate poate favoriza aparitia bolilor de natura, bacterin si micotic la plantele melifere.
Daca timpul e secetos planta secreta mult mai putin nectar, dar mai bogat in zahar.
Ploile linistite au o influenta pozitiva asupra secretiei de nectar, in timp ce ploile torentiale, abundente au efect negativ, spala nectarul si polenul.
Primavara, variatiile moderate ale umiditatii din sol favorizeaza cresterea plantelor.
O mare influenta asupra plantelor o are si vantul. De viteaza cu care bate depinde si polenizarea si transpiratia plantelor.
Vantul linistit favorizeaza cresterea concentratiei de zahar a nectarului, fecundarea plantelor etc. Daca vantul este puternic, acesta usuca plantele si le scutura polenul.
Si roirea depinde mult de starea vremii. Daca vremea e calda, matca batrana cu o parte din populatia de albine paraseste stupul formand o noua familie, un roi natural.
Ploile usuoare ca de altfel si adierile de vant favorizeaza culesul albinelor.
Deoarece de la un an la altul au loc mari variatii de temperatura, inflorirea speciilor melifere depinde de aceste schimbari ca de altfel si culesul albinelor.
In ceea ce priveste productia de mana, aceasta depinde foarte mult de evolutia timpului de la sfarsitul verii, inceputul toamnei. Vremea daca este calda, iar precipitatiile moderate, culesul de mana e productiv. Daca in schimb toamna e rece, ploile sunt torentiale, iar zapada timpurie, culesul manei e compromis.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro