AcasăLegume si fructeCum cultivam ceapa de Egipt, sortimentul care creste 6-8 ani si rezista...

Cum cultivam ceapa de Egipt, sortimentul care creste 6-8 ani si rezista perfect la frig

Ceapa de Egipt, denumita si ceapa plimbatoare, este o planta perena, originara din Orientul Apropiat, care poate rezista mai bine de 5-6 ani pe acelasi sol. Este asemanatoare ca si gust cu ceapa comuna, fiind consumata mai mult ca ceapa verde primavara timpuriu.

Allium proliferum (Ceapa egipteana) se inmulteste pe cale vegetativa fie prin bulbi, fie prin despartirea plantelor din tufa.

Particularitatea de baza a cepei de Egipt o constituie formarea bulbilor in varful tijei florale, care reprezinta adaptarea plantei la conditiile de mediu in care traieste. Acesti bulbi au marimea unor samburi de cirese sau a alunelor.

Bulbii nu se deosebesc de arpagic decat prin culoarea mai aramie si diferentele mari ca forma.

Rasarirea ei se produce primavara devreme, chiar de la inceput de februarie si dureaza pana spre finalul anului.

Cerinte fata de sol

Plantele au o rezistenta foarte buna la temperaturile negative. Nu are nevoi speciale in privinta solului, insa sele mai bune sunt cele bogate si usoare.

Se dezvolta mai bine daca exista apa in sol, altfel bulbii vor fi mai mici.

Ceapa de Egipt – Plantarea

Plantarea bulbilor are loc incepand din luna iulie pana toamna tarziu sau primavara (sfarsitul lunii februarie, inceput de aprilie). Cand se planteaza primavara, se folosesc bulbii de dimensiuni mai mari.

In gradinile de familie, unde vom infiinta suprafete foarte mici, se va practica infiintarea culturii de Ceapa de Egipt prin despartirea plantelor din tufa si plantarea acestora dupa ce au fost fasonate prin taierea radacinilor la 3 cm de la disc si reducerea cu o treime din lungimea frunzelor.

ceapa egipt gradina
Foto: Melbournefoodforest.com.au

Adancimea de plantare este de 4-5 cm si imediat se va aplica o udare.

Se mai poate infiinta in sistemul de cultura de doi ani. In acest caz bulbii se planteaza la distanta de 25 cm intre randuri si 5-7 cm intre plante pe rand.

Ingrijire

Cultura de ceapa de Egipt se intretine prin prasile, daca este cazul se uda in perioadele de seceta si se stropeste repetat contra manei, cu substantele si dozele cunoscute pentru cultura cepei.

Bulbii se vor recolta in perioada iulie – august, iar ulterior tulpinile se vor taia de la baza.

Recoltarea

Pentru a fi consumata in stare proaspata, ceapa de Egipt se recolteaza prin smulgerea plantelor mai crescute din tufa (cand plantele au atins inaltimea de 25 – 30 cm). In felul acesta se esaloneaza recoltarea si se coreleaza cu ritmul de crestere al plantei.

Plantele se vor curata de pamant prin scuturare, se spala si se asaza in legaturi de 10-15 bucati sau la kg.

Se pastreaza bine timp de o saptamana in spatii aerisite, la temperatura de 0-1 grade Celsius si o umiditate relativa a aerului de 90%.

Citeste si: De ce se strica ceapa in pamant?

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine