AcasăCulturi profitabileCultura usturoiului: castig de mii de euro pe mai putin de un...

Cultura usturoiului: castig de mii de euro pe mai putin de un hectar

Cultura usturoiului romanesc este o idee de afaceri cu un potential real in agricultura autohtona. In primul rand, deoarece pe piata romaneasca de la noi continua sa fie aduse cantitati uriase de usturoi din import. Mai putin de un sfert din ustoriul de la noi este din productia interna. Apoi, pentru ca romanii prefera gustul si aroma usturoiul de la noi.

Chiar daca activitatile agricole implica o documentare serioasa inainte de a fi initiate, un tanar din Buzau a reusit sa puna pe picioare o afacere prospera din cultura usturoiului, asta dupa ce a fost plecat in strainatate mai multi ani.

Cultura usturoiului: sub un hectar cultivat

„Sunt din localitatea Stiubei, Buzau, si dupa mai multi ani petrecuti la munca in strainatate, am decis sa investim aici. Am avut un pamant, care este de pana intr-un hectar, si am zis sa incercam cu usturoiul. De mai bine de cinci ani cu asta ne ocupam, mai ales ca aceasta cultura este specifica zonei noastre”, povesteste Marius Lucian Cazan.

Producatorul cultiva soiul Alb romanesc ce este recunoscut pentru gustul sau inconfundabil. Cu toate acestea, soiul este usor pretentios, avand nevoie de o atentie mai mare din partea cultivatorului.

„O cultura reusita de usturoi implica in primul rand o rotatie a culturilor la circa trei ani. Altfel, riscul de daunatori este crescut”, spune Marius Lucian Cazan.

Cultura usturoiului: productie de 6 tone/hectar

Un sistem de irigatie poate potentia destul de mult recolta de usturoi. Insa, chiar si fara un astfel de sistem, tanarul fermier din Buzau ne-a declarat ca productiile sale au fost cat se poate de bune, de circa 6 tone la hectar.

Cultura usturoiului
Cultura usturoiului

„In functie si de precipitatii, aceasta valoare poate scadea sau urca. Valorificam in general productia prin intermediul retelelor sociale, pe Facebook, ne-am format niste clienti fideli. Trimitem prin curier in toate colturile tarii. Nu putine sunt ocaziile cand ramanem fara stoc”, ne-a mai spus tanarul agricultor.

Cultura usturoiului: cum sa incepi o astfel de afacere

Pentru cei care se gandesc sa inceapa o afacere agricola cu usturoi romanesc, acestia ar trebui in primul rand sa dispuna de o suprafata relativ mica de pamant. Pentru inceput e bine sa se cultive pe circa 500-1.000 mp, iar daca totul merge bine, fermierul isi poate extinde suprafata.

Un alt sfat este sa va cumparati samanta din toamna, deoarece la inceputul anului aceasta va fi mult mai scumpa. Pentru 1.000 mp ar fi necesare circa 90 kg de usturoi de samanta.

Nu uitati: ustoroiul romanesc este cautat inclusiv in strainatate.

Cultura usturoiului: subventie de 1.000 euro

De curand, cultura usturoiului a fost adaugata pe lista eligibila a cultorilor care beneficiaza de subventii. Incepand din 2019 se va acorda 1.000 de euro pe hectar, daca fermierul prezinta documente justificative privind productia realizata. Acest program se va desfasura pana in 2021.

Cultura usturoiului
Cultura usturoiului

Cultura usturoiului: detalii tehnice privind semanarea

Solurile preferate de ustoroi sunt cele nisipoase, iar temperaturile optime sunt cele mai scazute. Cultura usturoiului poate fi infiintata atat toamna, precum si in primavara.

Dupa eliberarea terenului de buruieni, se va aplica un gunoi de grajd, circa 5 tone la hectar. Cea mai eficienta plantare este cea pe brazde inaltate, cateii find plantati la o adancime si o distanta de aproximativ 3 cm.

Cititi si: Idei de afaceri: crescatorie de ciuperci pleurotus cu fonduri europene

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine