AcasăCasa si gradinaCultura patrunjelului: Semanare, ingrijire, recoltare

Cultura patrunjelului: Semanare, ingrijire, recoltare

Aproape fiecare gospodar doreste sa aiba in propria gradina cateva fire de patrunjel. Cultura de patrunjel nu este una dificila, implica doar atentie la plantare si la combaterea bolilor.

Pregatirea terenului se va incepe din toamna, dupa ce am desfiintat cultura anterioara. Apoi vom face o discuire si o aratura adanca, moment prielnic de a ingloba in sol si ingrasaminte.

Primavara devreme vom face grapatul perpendicular pe aratura, maruntirea si modelarea solului in straturi inaltate.

Pentru cei care doresc sa erbicideze, aceasta actiune se va face cu 6-7 zile inainte de semanare.

Semanarea patrunjelului

Atunci cand solul este bine aprovizionat cu apa, primavara timpuriu, putem incepe sa semanam patrunjel. Se recomanda o distanta intre randuri de 25-30 cm, iar o adancime de maxim 1 – 1,5 cm.

Recomandare -> Cand se planteaza patrunjelul: sfaturi practice

Daca aveti in plan sa puneti 100 mp de patrunjel, atunci e bine sa stiti ca veti avea nevoie de o cantitate de samanta de 0,05 kg, acestea fiind foarte micute.

Unii cultivatori prefera sa umecteze semintele de patrunjel in apa calduta (30-35 grade Celsius), cu 24 ore inainte de semanare, pentru ca acestea sa germineze mai usor.

Lucrari de intretinere

Iata care sunt lucrarile de intretinere necesare pentru aceasta cultura:

  • tavalugirea semanaturii
  • o prasila in cazul formarii crustei sau aparitiei buruienilor
  • 4-5 prasile manuale
  • la patrunjelul pentru radacina, raritul plantelor pe rand se face prima data in faza de 3-4 frunze in rozeta la distanta de 4-6 cm, iar la al doilea rarit plantele se lasa la distante mai mari 8-10 cm

Irigarea se va realiza mai rar, in special in a doua parte a vegetatiei.

Combaterea bolilor şi dăunătorilor se are în vedere tot timpul perioadei de vegetaţie. Principalele boli şi dăunători întâlnite la pătrunjel sunt aceleaşi ca şi la morcov.

Cum putem combate biologic riscul de aparitie a bolilor si daunatorilor:

In primul rand sa nu revenim cu plantarea patrunjelului pe aceeasi sola de teren mai devreme de 4 ani.

In timpul vegetatiei sa ajutam culturile cu tratamente foliare pe baza de macerat de urzica sau tataneasa incepand din faza cand plantele au 8-10 frunze adevarate.

La aparitia mustelor se pot face tratamente cu infuzii de plante puternic mirositoare (pelin, foi de ceapa, usturoi). Suprafetele mici pot fi acoperite cu plase antiinsecte in timpul perioadei de zbor a mustelor (mai-iunie).

Recoltare

Recoltarea pătrunjelului de rădăcină se face la sfârşitul lunii septembrie şi în luna octombrie. Lucrarea se face manual cu cazmaua. Plantele se adună în grămezi. La rădăcinile destinate consumului frunzele se îndepărtează de la colet, iar la cele destinate culturilor semincere se rup la 1-2cm deasupra coletului. Rădăcinile se curăţă de pământ şi se păstrează în silozuri sau pivniţe.

Pătrunjelul pentru frunze se recoltează pe tot parcursul anului începând cu luna mai până la sfârşitul perioadei de vegetaţie. În al doilea an de vegetaţie se pot recolta frunze pentru consum încă din luna martie, după care, în lunile aprilie – mai, vor apare tijele florifere care vor produce seminţe.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine