AcasăCulturi bioCultura de urzici: sfaturi utile despre infiintare, ingrijire, recoltare

Cultura de urzici: sfaturi utile despre infiintare, ingrijire, recoltare

Cultura de urzici este printre cele mai cunoscute in gospodariile de la noi. O gasim frecvent si in flora spontana. Este inca folosita de oameni deoarece are un continut amplu de vitamine, precum si o larga intrebuintare atat in medicina, farmacie, precum si in prepararea unor macerate.

Tulpina are la o inaltime de un metru, iar frunzele au in general o lungime de 5-12 cm. Trebuie spus ca urzica este o pretentioasa cand vine vorba de lumina si umiditate, mai ales in prima parte a vietii. De aceea, pentru a oferi cat mai multe frunze sunt necesare terenurile expuse la soare, precum si un sol bogat in substante organice.

Unde cresc urzicile

Asa cum cei mai multi probabil isi amintesc, din copilarie – cand se atingeau aceasta planta – urzicile se regasesc destul de frecvent si in locuri necultivate, fie ca vorbim de campii sau dealuri, ori chiar in zona montana. Pe langa drumuri, in gradini sau livezi – urzicile cresc aproape peste tot.

Cand apar urzicile? Infloresc in general in perioada mai – septembrie.

Infiintarea unei culturi de urzica

Pentru o cultura de urzici avem doua variante de infiintare: prin seminte sau prin puieti din flora spontana. Vom discuta despre ambele variante pe larg.

Infiintarea prin seminte are loc primavara cat mai devreme sau in toamna. Este nevoie de o aratura adanca, la 28-30 cm. Pentru un hectar de pamant se recomanda si fertilizarea cu gunoi de grajd (35-40 tone / hectar). Este bine sa se aleaga un teren cat mai drept si sa avem disponibila o sursa de apa in apropiere.

Pe strat se insamanteaza in randuri dese la 8-10 cm distanta. Dupa infiintare, cultura de urzici se intretine prin udat si eventual prin plivit. O productie medie care se poate obtine la doua cosiri pe an este de circa 3.500 kg la hectar.

Cultura de urzici prin plantarea de puieti din flora spontana are loc direct sau dupa preinradacinarea acestora.

Perioada cea mai buna de plantare este martie. Cei mai buni puieti de plantare sunt cei care au o tulpina de 3-4 cm, cu 2-3 internoduri si 3-4 frunze fibroase. Dupa plantare, puietii se mocirlesc si se planteaza.

Principala lucrare de ingrijire este prasitul, care se poate realiza ori de cate ori este necesar.

Citeste si: Asocierea legumelor in gradina: cum sa diminuezi riscul daunatorilor

Recoltare

Recoltarea frunzelor incepe cand plantele au atins inaltimea de 15-20 cm. Pentru producerea de seminte se delimiteaza parcelele din cultura care nu se recolteaza in cursul verii pentru consum. Toamna, la caderea primei brume se recolteaza plantele femele, se leaga in snopi precum spanacul.

Dupa recoltarea urzicii este important sa nu o lasam expusa la soare mai mult de 2-3 ore, deoarece frunzele vor palii foarte usor.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine