AcasăLegume si fructeCultura de capsuni in solar, la 2 metri sub pamant: O afacere...

Cultura de capsuni in solar, la 2 metri sub pamant: O afacere in voga

Cultura de capsuni in solar, ingropata la 2 metri in pamant, poate fi o idee cel putin indrazneata, insa pentru un fermier roman, revenit in tara dupa cativa ani de munca in agricultura spaniola, este o realitate.

Robert Marinica este numele unui tanar din Marsani, judetul Dolj, care si-a petrecut 10 ani lucrand pamantul spaniol. Uneori mai greu, alteori putin mai usor. A revenit in curand in Romania si a decis sa puna la punct o idee de afaceri in agricultura mai putin intalnita – solarul de capsuni, care poate fi folosit si iarna, potrivit Mediafax.

Astfel, afacerea agricola are continuitate si in sezonul rece. Spune ca, din punctul sau de vedere, capsunile in solar iarna ii vor aduce un profit bunicel atata vreme cat va vinde delicioasele fructe rosii de Craciun si Revelion.

Capsuni in solar iarna: cum a inceput

Ideea culturii de capsuni in solar, la 2 metri in pamant, a vazut-o pentru prima data in Spania. Considera ca este o solutie foarte buna, daca alegi un soi care are capacitatea sa produca tot anul. Din punct de vedere al fertilizarii, fermierul doljean spune ca foloseste pamantul din padure.

„Am realizat cultura cu un soi productiv, ce rodeste tot timpul anului. Pe o planta avem cateva kilograme de capsuni. Ca sa ai o productie buna este foarte important sa le asiguri lumina si caldura. De aceea am ales sa adopt aceasta idee – a solarului ingropat in pamant – pentru a feri plantele de frig si pentru a produce bineinteles in acest extrasezon”, explica Robert Marinica.

Plantele stau la 50 cm deasupra pamantului

Fermierul doljean spune ca plantele sunt puse la 50 de centimetri deasupra solului, deoarece nu trebuie sa atinga pamantul. Altfel s-ar strica, explica acesta.

„Pot spune ca sunt foarte gustoase, chiar ceva mai gustoase decat cele din Spania, desi folosesc acelasi soi. Acest lucru se explica deoarece eu pun pamant din padure, acea ramasita de lemn care se transforma in balegar”, afirma cultivatorul.

Cultura de capsuni in solar
Cultura de capsuni in solar

Cultura de capsuni in solar – investitii necesare

Realizarea solarului ingropat l-a costat pe fermierul din Dolj circa 5.000 de euro, spune acesta. Pe langa aceasta suma a mai investit aproape 15.000 de euro in cultura de capsuni.

„Avem o suprafata pe care cultiva de aproximativ 1.200 de mp. Productia pe care speram sa o avem ar fi de circa 800-1.000 de kilograme de fructe. Probabil ca in doua saptamani vom incepe recoltarea”, mai spune Robert Marinica.

Solar capsuni – sfaturi pretioase

Fermierul povesteste ca in urma experientei sale in strainatate, in agricultura spaniola, a reusit sa invete cateva trucuri si spera sa le foloseasca cu succes si aici.

„Cel mai bun moment de coacere a capsunilor este pe timp de noapte, daca este cald si luna plina. Am invatat aceste sfaturi in Spania si incerc sa tin cont de ele. Trebuie sa fii atent la ce se intampla in jurul tau si sa inveti din mers”, spune fermierul.

Cultura de capsuni in solar
Cultura de capsuni in solar

Desfacerea si preturile de vanzare

Primul loc in care va incerca sa vanda capsunile recoltate in aceasta perioada va fi piata centrala din Craiova, insa va comercializa cateva kilograme si la niste cofetarii. Tanarul considera ca prin acest tip de desfacere va avea un profit mai bun decat daca ar vinde prin intermediul supermarketului.

„In piata avem un pret de 35 de lei kilogramul. Pentru cofetarii avem o negociere in functie de cantitate, dar un pret mediu ar fi 25 lei/kg. Imi doresc mult sa extind suprafata cultivata, poate chiar la anul, si sper sa accesez si fonduri europene”, mai spune tanarul fermier.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine