AcasăCulturi profitabileCultura de aronia: exemplul profitabil al unei familii din Satu Mare

Cultura de aronia: exemplul profitabil al unei familii din Satu Mare

Cultura de aronia, relativ noua in tara noastra, cucereste tot mai multi fermieri, in special cu terenuri nu foarte intinse ca suprafata. Astfel, acestia au posibilitatea sa vina pe piata cu niste fructe cotate la un pret mai bun si recunoscute pentru proprietatile terapeutice extraordinare. Mai mult chiar, procesarea fructelor poate fi o idee de afaceri de bun augur.

Un exemplu al unor cultivatori romani de aronia este si familia Sipos, care, dupa ce au lucrat in strainatate, in Italia mai exact, au decis sa revina in tara si sa porneasca o mica afacere agricola. Prin urmare, in 2012, pe circa un hectar si jumatate situat pe frumoasele zone din localitatea Draguseni, judetul Satu Mare, membrii familiei Sipos au infiintat una dintre primele plantatii de aronia din Romania.

Inceputul unei afaceri de familie

„Faptul ca aveam circa 3 hectare de pamant si avand aceasta dorinta de a incepe o mica afacere in tara, de a putea sa ne intoarcem din strainatate, am inceput sa ne gandim la mai multe culturi agricole. Chiar daca la noi e o zona bogata in cultivarea capsunilor, ne-am dorit mult sa incercam altceva, putin mai rentabil. Dupa mai multe idei, printre care s-a numarat si catina alba, am ajuns la aronia, ne-am documentat, cu multa dificultate, traducand din germana cat reuseam, si pur si simplu am fost fascinati de bogatia de vitamine pe care o are acest fruct”, spune Simona Sipos.

Mai exact, aronia are de 15 ori mai multi antioxidanti decat afinele, continand o varietate mare de vitamine precum cele din complexele B1, B2, C, E, P. De asemenea, este o sursa deosebita de fier, potasiu, calciu, fosfor. Cosmonautii rusi primeau ca hrana, chiar in cosmos, acest fruct, tocmai proprietatilor sale deosebite.

Cultura de aronia, infiintarea

Pentru cultivarea unui hectar cu aronia sunt necesari 1.250 de puieti, costurile ridicandu-se la circa 7.000 de euro. Din punct de vedere al schemei de plantare, familia Sipos a optat pentru o distanta de 3 m intre randuri si de 2 m pe rand, intre plante.

„Aronia nu este o planta pretentioasa, insa este bine sa beneficieze de o expunere cat mai mare la soare. Noi am pregatit terenul prin arat, discuit si frezat. Am mocirlit radacinile inainte sa le punem in pamant, practic cum se procedeaza si la ceilalti arbusti. De asemenea, ca fertilizare noi am mers cu gunoi de grajd, deoarece plantatia este certificata ecologica”, ne-a explicat cultivatoarea.

Nu trebuie uitata irigarea prin picurare, necesara pentru dezvoltarea optima a plantei.

Aronia certificata ecologic

Dorinta de a avea o cultura deosebita de aronia nu putea fi pe deplin indeplinita fara o certificare ecologica. Dupa trei ani, perioada de conversie, familia Sipos a reusit sa primeasca certificatul care atesta calitatea ecologica a culturii.

„Dupa ce am plantat, am hotarat sa incepem demersurile pentr a obține certificatul ecologic. Am vrut acest lucru deoarece gandul meu a fost sa am cu adevarat o plus valoarea in produsele pe care le realizez din acest fruct medicinal. Am luat subventie APIA doar pentru suprafata, din pacate nu am beneficiat de prea multa intelegere. Tocmai din anul 2017 am reusit sa inregistram cultura de aronia ca fiind ecologica”, ne-a spus Simona Sipos.

Cultura de aronia
Cultura de aronia

Sucul presat la rece Aronia Elixirul Vietii

Primul produs al familiei Sipos este sucul ecologic de aronia, realizat prin presare la rece, la maxim doua zile dupa ce fructele au fost recoltate.

„Avem o productie de circa 3.000 de sticle, pretul unei sticle este de 15 lei, iar valabilitatea este de un an de zile. Depunem un efort cat se poate de consistent, deoarece culegem aronia bob cu bob. Apoi spalam fructele, le macinam si le presam la rece. Pasteurizarea se produce la 87 de grade Celsius”, ne-a mai spus cultivatoarea.

Cultura de aronia – soiul Nero

In plantatia familiei Sipos soiul cultivat de aronia este Nero, recunoscut pentru coacerea sa care are loc in august, productia ajungand la circa 5-7 kg/tufa.

Tufa este viguroasa, erecta (1,5-2 m înălţime), cu rodire pe ramuri scurte si mijlocii, iar ructele sunt mici (0,8-1,2 g), grupate cate 15-20 in inflorescenţe de tip corimb.

Aronia este o specie capabila să valorifice o gamă variată de soluri, slab acide, cu textură nisipo-lutoasă. Nivelul de precipitaţii cerut este 500-600 mm anual, fiind o specie care suportă foarte bine seceta de scurtă durată.

Mai merita mentionat si soiul Melrom – soi în curs de omologare de către ICDP Piteşti Mărăcineni, vigoarea plantei fiind asemămătoare cu cea a soiului Nero. Se deosebeşte de acesta prin numărul mai mare de fructe în inflorescenţe, acestea fiind mai mari.

Profitabilitatea culturii de aronia

„Pretul mediu de vanzare al fructelor este de circa 1,4 euro pe kilogram. Daca in Romania se cunosc mai putin aceste fructe, in Germania exista o piata mult mai mare de desfacere”, ne-a mai spus Simona Sipos.

În cadrul cheltuielilor de înfiintare a plantatiei de aronia, ponderea cea mai mare este detinută de costurile cu materii și materiale (74,6%), fiind urmate în ordine de costurile cu lucrările mecanizate (13,2%), și de costurile cu lucrările manuale (12%). După intrarea pe rod, ponderea cea mai mare în cadrul cheltuielilor de exploatare este detinută de costurile cu lucrările manuale (49,8%), fiind urmate în ordine de costurile cu lucrările mecanizate (27,2%).

Cultura de aronia - Sucul presat la rece
Cultura de aronia – Sucul presat la rece

Potrivit specialistilor de la ICDP Piteşti Mărăcineni, recuperarea investitiei se realizeaza in 4 ani din profitul net. Pe parcursul celor circa 20 de ani de exploatare a culturii se obtine o rata a profitului de 35-40 % pe fiecare an de productie.

Beneficiile fructelor de aronia

Aronia, de origine americana, este unul dintre cele mai bogate fructe din lume in ceea ce priveste antioxidantii, recunoscut pe plan mondial ca un adevarat „elixir al vietii”. Popular, aronia mai este denumita si scorus negru (Aronia melanocarpa).

Merita sa precizam si cateva beneficii ale fructelor de aronia pentru organism. Mentionam totusi ca un consum frecvent de aronia trebuie verificat intodeauna cu medicul dumneavoastra.

Fructele de aronia reduc absorția colesterolului și tensiunea arterială, factori de risc în afecțiunile cardiovasculare, au capacitatea de a facilita sinteza oxidului nitric de către endoteliul vaselor de sânge, ceea ce duce la creșterea elasticității și capacității lor de dilatare si ameliorează memoria și funcțiile cognitive.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine