AcasăCiuperciCultivarea ciupercilor in gospodarie: sfaturi practice

Cultivarea ciupercilor in gospodarie: sfaturi practice

Cultivarea ciupercilor in gospodarie poate deveni o afacere de familie profitabila daca se respecta cateva aspecte esentiale. Va prezentam in acest articol un ghid pentru cei care vor sa porneasca o ciupercarie.

In primul rand, trebuie mentionat ca o cultura de ciuperci este sensibila la mai multi factori precum temperatura, umditatea si ventilatie, de aceea trebuie sa urmarim constant aceste valori.

De exemplu, in cazul temperaturilor mai mari de 30 grade Celsius, cresterea miceliului se opreste. In schimb, la temperaturi scazute, chiar la 0 grade el ramane viabil si poate reintra in vegetatie la temperaturi mai calde.

O temperatura optima de crestere a ciupercilor se situeaza in general in jurul valorii de 20 grade. La apropierea de temperaturi de 10 grade, dezvoltarea miceliului incetineste.

Cultivarea ciupercilor in gospodarie: reguli pentru umiditate si aerisire

O crestere optima a ciupercilor se bazeaza si pe stropirile repetate ale spatiilor de circulatie si ale peretiilor deopotriva.

Si aerisirea joaca un rol important, aceasta fiind necesara de la infiintarea culturii si inclusiv in timpul recoltatului. Lipsa oxigenului reduce capacitatea de dezvoltare a ciupercilor.

Umiditatea optima a substratului ar trebui sa fie undeva in jurul valorilor de 63%. Este indicat mai degraba sa avem un substrat putin mai uscat decat unul prea umed.

Succesul pentru cultivarea ciupercilor in gospodarie consta si in asigurarea unei izolari termice, asta deoarece o variatie de temperatura mai mare de 2-3 grade zi – noapte este inoportuna pentru dezvoltarea ciupercilor.

Ingrediente pentru stratul nutritiv si retete de compost

Un moment esential in cultivarea ciupercilor este pregatirea substratului nutritiv. Iata de ce avem nevoie.

Ingredientele mai pot varia putin, insa, in cartile de specialitate se noteaza urmatoarele: gunoi de grajd, de preferinta de cap, paie de grau, diverse amendamente precum gips sau ipsosul pentru constructii, ingrasaminte chimice, superforsfat, sulfat de amoniu, uree, colti de malt care impreuna formeaza compostul.

Compostul se lasa la fermentare, timp de 12-14 zile. Ulterior, dupa imbibare, incepe fermentarea aeroba, care se desfasoara intr-o perioada de 22-26 zile pentru cultura clasica.

Cum realizam compostul. Daca vorbim de compostul clasic, acesta se poate realiza folosind gunoi de cal 5 tone, superfosfat 25 kg, sulfat de amoniu 17 kg, gips 100 kg, urina de grajd 350 litri; durata compostarii: 24-26 zile, cu executarea intoarcerilor la 4-5 zile.

Se recomanda ca spatiul in care se va realiza compostul sa se foloseasca exclusiv pentru acest lucru.

Cultivarea ciupercilor in gospodarie – pregatirea substratului

Organizarea unei suprafete de cultura de 100 metri patrati necesita o platforma cu dimensiunile 6x2x2 m, asezata in straturi tasate succesiv. Se va uda, apoi fiecare strat se va presa.

La fiecare intoarcere se verifica gradul de umezire al compostului (strans in mana musteste usor printre degete). In timpul intoarcerilor se inverseaza marginile platformei, in sensul ca marginile vechii platforme se pun in mijloc si invers si cu furcile prin scuturare se vantura compostul pentru aerisire.

Se mai pot adauga diverse amendamente, in functie de nevoie.

Asezarea substratului

Cea mai folosita metoda de asezare a substratului este sub forma de biloane, insa mai exista si alte metode pe care le vom detalia.

Daca vorbim de asezarea sub forma de biloane; bilonul, de forma trapezoidala, este folosit datorita faptului ca se realizeaza o suprafata de cultura mult sporita fata de suprafata ocupata.

Cultivarea ciupercilor in gospodarie, sub forma de biloane, acestea se executa cu ajutorul unor tipare din scandura groasa de 2,5 – 3 cm, geluite sau captusite cu tabla la interior, pentru a se permite ca substratul, cat mai bine presat, sa alunece usor la scoaterea din tipar.

Asezarea in saci reprezinta o alta metoda de asezare a substratului nutritiv. Se folosesc saci din plastic cu latimea de 60-70 cm. Grosimea substratului nutritiv in sacii de plastic va fi de 35 cm, fiecare sac avand o cantitate de 25-35 kg substrat si 100-150 /metru patrat.

Asezarea straturilor pe stelaje necesita etajere confectionate din prefabricate de beton sau din fier profil, cu parapete din asbociment.

Dimensiunile stelajelor sunt: 80 cm inaltime pentru un bilon si 120 cm pentru 2 biloane, primul parapet fiind dispus la 15-20 cm de pardoseala. Distanta dintre parapetele stelajelor va fi de 50 – 60 cm.

Asezarea substratului in lazi din masa plastica (PVC) nu ofera un spatiu gazda pentru nematozi, respectiv pentru viermii substratului, ca in cazul folosirii lazilor din lemn.

Grosimea substratului nutritiv, asezat cat mai presat, nu va trebui sa fie mai mica ca 12-15 cm si mai mare de 30 cm.

Cultivarea ciupercilor in gospodarie – miceliul si insamantarea

Miceliul de ciuperci este un preparat bilogic, de insamantare, care il ajuta pe cultivator sa obtina ciuperci cu un anumit profil si caracteristici morfologice.

Miceliul de ciuperci pe suport granulat din boabe de grau sau de orz se prepara si se livreaza din diferite specii de ciuperci si din tulpini selectionate.

Insamantarea substratului nutritiv se realizeaza doar dupa ce temperatura din substrat a scazut sub 30 grade Celsius, iar cea din mediul ambiant este de 24-25 grade.

Insamantarea biloanelor se executa in cuiburi dispuse in triunghi, la adancimea de 3-4 cm si la distanta de 20 cm. Se insamanteaza cate doua randuri la 15 cm pe pantele bilonului si un rand pe coama. Cu mana stanga se ridica substratul nutritiv pana la adancimea mentionata, iar cu mana dreapta se introduce, cu o lingura, miceliul granulat, dupa care se apasa cu mana stanga astfel incat sa ramana un orificiu de aerisire.

In cazul insamantarii straturilor plane, a sacilor sau a lazilor, acesta se executa fie in cuiburi ca si la biloane, fie prin amestecarea miceliului cu substratul nutritiv.

Impanzirea miceliului in substrat

Dupa cateva zile de la insamantare, miceliul incepe sa se propage concentric in jurul punctelor de contact cu compostul, formand o retea alba-albastruie.

Pentru favorizarea impanzirii este necesar sa se realizeze conditii optime de temperatura si umiditate, iar suprafata de cultura se va acoperi cu deseuri de hartie sau cu folie de polietilina.

In aceasta perioada, care dureaza 20 zile, se vor face urmatoarele lucrari:

  • prevenirea uscarii straturilor prin inalturarea cauzelor care pot provoca asta: curentii de aer, variatii de temperatura etc.;
  • prevenirea atacului de daunatori, prin stropirea periodica, la 5-6 zile, cu o solutie de 0,2% Lindatox, administrandu-se o cantitate de solutie de 50-100 cm cubi /m patrat.
  • dezinfectarea saptamanala a potecilor de circulatie prin stropirea cu o solutie de sulfat de cupru 2%.

Acoperirea substratului impanzit la cultivarea ciupercilor in gospodarie

Acoperirea substratului impanzit cu miceliu reprezinta o etapa culturala de baza, premergatoare perioadei de recoltare a ciupercilor si care conditioneaza desfasurarea acesteia.

Momentul executarii acperirii va fi atunci cand miceliul a impanzit aproape jumatate din grosimea substratului nutritiv. Trebuie precizat ca cresterea miceliului depinde in mare masura de temperatura. Astfel, miceliul va impanzi cel mai repede cand temperatura miceliului exterior va fi de 20 – 25 grade Celsius, la temperaturi mai mici de 15 grade Celsius impanzirea va fi foarte lenta.

Citeste si: Cum se cultiva ciupercile Agaricus – Ghid complet

In mod normal, miceliul realizeaza impanzirea optima pentru acoperire dupa 3 saptamani de la insamantare. La sfarsitul perioadei de impanzire se aplica pe suprafata substratului un strat de amestec acoperitor cu o grosime de 3-4 cm, aceasta in functie de grosimea substratului nutritiv.

In interiorul stratului de amestec acoperitor se vor forma primordiile (butoni de fructificare), precum si postamentele miceline ale ciupercilor ajunse la maturitate comerciala.

Prepararea amestecului de acoperire – este necesar: 3 parti nisip, o parte pamant de telina, o parte turba neagra. La amestecurile de acoperire, in functie de continutul de turba, se adauga 5-10% (in volum), carbonat de calciu (creta furajera), sau in lipsa acestuia moloz cernut.

Componentele amestecului se omogenizeaza pentru ca amestecul sa devina cat ma uniform. Este necesara de asemenea si o dezinfectare a amestecului, in general cu formalina.

Cum realizam acoperirea – La acoperirea biloanelor, amestecul de acoperire se dispune in straturi succesive sub forma de trepte, de la baza bilonului catre coama in grosime de 3-4 cm si cat mai tasat, dupa care se executa o pulverizare usoara cu apa si o netezire uniforma.

Impanzirea miceului in stratul de amestec dureaza 20-25 zile. Treptat in aceasta perioada se va reduce usor temperatura de la 24 la 20 grade Celsius, in cea de-a doua saptamana, apoi la 15-16 grade Celsius.

Cantitatile de apa vor scadea in a doua saptamana la 0,1 litri / m2 la 2-3 zile si se vor anula in a treia saptamana, cand ciupercile incep sa apara.

Speram ca aceste sfaturi privind cultivarea ciupercilor in gospodarie v-au fost de folos. Va invitam sa impartasiti in sectiunea comentarii experientele dvs. cu aceasta cultura.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine