Sparanghelul a inceput sa fie cultivat tot mai des in Romania, in special de fermierii cu terenuri mai mici. Deoarece are multiple intrebuintari, sparanghelul este cea mai importanta cultura din grupa legumelor perene.
Originea sa se pare ca este din Extremul Orient, insa putem spune ca si romanii stiau foarte bine aceasta cultura, existand scrieri despre ea inca de pe timpul scrierilor lui Cato cel Batran si Pliniu cel Batran.
Ce contine sparanghelul
Compozitia chimica a lastarilor etiolati se intalnesc numeroase substante minerale: 20 mg calciu, 60 mg fosfor, 1 mg fier la 100 grame masa proaspata de lastari. Putem adauga si vitaminele B1, B2, C.
Sfaturi practice despre cultivarea sparanghelului
Plantarea sparanghelului se face mai adanc (in santuri cu adancimea de 30-35 cm). Cresterea radacinilor are loc paralel cu suprafata solului, de aceea trebuie sa fim atenti la cum realizam prasitul, pentru a nu le distruge.
Daca doriti sa aveti o productie timpurie de sparanghel trebuie sa acordati o atentie deosebita solului si gradului de incalzire al acestuia. Cele mai bune soluri sunt cele profunde, usoare, cu drenaj bun.
Cel mai bun pH recomandat pentru aceasta cultura este cel usor acid (6,4 – 6,8).
Ingrasamantul principal pentru sparanghel este gunoiul de grajd cu adaos de ingrasaminte chimice.
Producerea rasadului
Exista 2 faze distincte ale tehnologiei de cultivare: producerea materialului saditor si infiintarea propriu-zisa a culturii.
Spre sfarsitul lunii aprilie se poate trece la insamantare. In mod obisnuit, se seamana intre randuri, la distanta de 30 cm si 5-6 cm pe rand, la o adancime de 3 cm. Dupa semanare, terenul se tavalugeste usor, iar daca nu avem suficienta apa in sol, la 2-3 zile de la semanat se face o irigare cu circa 150 – 170 m cubi de apa la hectar.
Lucrarile de ingrijire in pepiniera constau din raritul plantelor pe rand, la distanta de 8-10 cm si distrugerea buruienilor prin prasile repetate.
In luna octombrie, cand plantele au format 3-4 tulpini inalte de 16-20 cm si au inceput sa capete culoarea galbena, se procedeaza la cositul si arderea acestora, urmand ca randurile de plante sa se acopere cu un strat nu prea gros de pamant (3-4 cm), conditie in care puietii ierneaza.
La infiintarea propriu-zisa a culturii se tine seama de faptul ca plantatia de sparanghel dureaza 16-20 ani. Astfel, lucrarile de pregatire a terenului pentru plantat sunt foarte importante.
Plantarea sparanghelului in camp
In vara sau la inceput de toamna se desfunda terenul la 50-60 cm adancime. Primavara, inainte cu 2 zile de plantare, se trece la deschiderea santurilor, de 35-40 cm adancime si aceeasi latime.
Inainte de asezarea plantelor in sant, la distantele stabilite (45-50 cm intre plante pe rand) este bine sa se picheteze si sa se faca un musuroi de 6-8 cm inaltime, cu pamand de pe coama santului pe care se asaza puietul care se acopera apoi cu pamant (7-8 cm) si se uda bine. Epoca cea mai buna de plantare este aprilie.
In primul an de la plantare, in afara lucrarilor de ingrijire, se vor inlocui plantele care nu s-au prins. Puteti cultiva in spatiile dintre randuri si salata, ridichi, fasole, ceapa, usturoi.
In general, in al treilea an plantele sunt suficient de viguroase pentru a incepe recoltarea lastarilor.
Pentru obtinerea lastarilor etiolati, primavara, imediat ce terenul permite, se executa bilonarea randurilor de sparanghel. Bilonul trebuie sa fie de 25-30 cm inaltime, cat mai uniform.
Recoltarea sparanghelului
Recoltarea trebuie sa se faca inainte ca varful lastarilor sa apara la suprafata bilonului. Acest lucru se observa usor prin umflatura ce se creeaza pe bilon, indicand locul precis unde se gasesc lastarii.
Recoltarea este cea mai pretentioasa si greoaie lucrare in cultura de sparanghel. De cum e ea realizata depinde atat vigoarea plantelor, cat si nivelul productiei care se realizeaza.
In plantatiile mari se folosesc cutite speciale, dar de cele mai multe ori se recolteaza cu mana prin rasucirea usoara a lastarilor si desprinderea acestora de pe rizomi. In practica insa, se procedeaza la desfacerea atenta a bilonului in locul unde se observa ridicaturi de pamant si se recolteaza lastarii, avand grija sa se refaca bilonul imediat.
Recoltarea se face dimineata, dar in perioada de crestere maxima a lastarilor se recolteaza chiar si de trei ori pe zi. In primul an de productie (al treilea an de la plantare), perioada de recoltare e mai scuta (15 – 25 zile), insa in urmatorii ani se prelungeste cu inca 2 saptamani. Productia medie de lastari de pe un hectar este de circa 3.800 – 7.000 kg/ha.
Dupa incheierea recoltarii se procedeaza la desfacerea biloanelor. Prin aceasta lucrare se favorizeaza cresterea plantelor si fortificarea rizomilor. Spre sfarsitul toamnei, inainte de venirea ingheturilor, se taie (cosesc) tulpinile, se strang si se ard (evitand astfel si raspandirea daunatorilor), dupa care cultura se fertilizeaza cu gunoi de grajd.
Citeste si: Sparanghel cultivare: cum sa obtii profit de mii de euro pe suprafete mici
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro