Daca aveti o zona plina de soare in gradina dvs. atunci puteti lua in considerare sa cultivati si chimen, celebra planta aromatica originara din Asia, dar raspandita in tot bazinul mediteranean.
Chimenul se cultiva atat pentru semintele sale folositoare la aromatizarea mancarurilor, cat si pentru radacinile utilizate la prepararea unor salate si supe. Chimenul il vom regasi nu doar in mancaruri, ci si utilizat la unele bauturi alcoolice, panificatie, cofetarii.
Planta chimen
Planta este bienala, mai rar perena, cu radacina pivotanta, groasa de 1,5 – 2 cm, alba. In primul an dezvolta o rozeta de frunze, iar in al doilea an o tulpina goala pe dinauntru, inalta pana la 100 cm si ramnificata mai mult in partea superioara.
Putem intalni chimenul si in flora spontana: fanete de sub munte, cat si in cele montane.
Creste mai bine pe soluri argiloase, uscate, si are nevoie de o expunere mai mare la soare. Semintele pot germina la temperatura de 2-3 grade Celsius si plantele rasar dupa 20 zile de la semanat.
In schimb, vanturile uscate de primavara sunt nefavorabile pentru rasarire.
Cultivarea chimenului
Semanarea se face direct in pamant, primavara, cat mai devreme. Daca nu se poate planta si toamna. Distanta este de circa 35 cm, cu trei randuri pe brazda, in straturi inaltate. Adancimea de semanat: 2 cm. Pentru un hectar sunt necesare 10-11 kg de seminte.
Deoarece chimenul este o planta bienala, care produce fructe doar in anul 2, se fac si culturi mixte. Pentru acest lucru se recomanda o planta anuala, care se coace timpuriu, precum mustarul, mazarea sau macul.

Dupa ce plantele au rasarit, se face si un prasit. Inflorirea unui lan dureza o luna, iar a unei plante circa 20 zile. Ca la majoritatea speciilor din familia Umbelliferae, nu se poate astepta recoltarea pana la coacerea intregului lan, deoarece primele fructe coapte se scutura foarte usor.
Recoltarea
Recoltarea chimenului pe suprafete mici se face cu secera sau cu cositoarea de fan, cand 40-50 % din fructe au o culoare brunie. Productia poate ajunge la circa 1.500 kg de seminte la hectar.
Pentru obtinerea unor seminte cu germinatie ridicata, se recomanda ca la culturile producatoare de seminte pentru reinmultire sa se asigure in perioada infloritului 1-2 stupi cu albine la hectar. Semintele destinate reinmulturii nu trebuie sa fie mai vechi de un an.
La ce este bun chimenul
Are in primul rand efecte antiinflatorii, in sensul ca poate reduce inflamatia din corp si poate relaxa muschii. Semintele sunt bogate in antioxidanti, precum si in ulei esential, circa 3%.
Ajuta la scaderea in greutate, cat si la scaderea tensiunii arteriale.
Chimenul are si o intensa actiune diuretica. Cu preparate din semintele de chimen se trateaza bronsitele, colicii gastrici, enterocolitele.
De asemenea, chimenul ajuta si la cresterea poftei de mancare. Mai mult decat atat, cu ajutorul semintelor puteti prepara si o apa de gura, produs care nu doar ca indeparteaza mirosurile neplacute, dar are si efecte majore in igiena bucala.