AcasăUtilaje agricoleCu ce categorie se conduce tractorul pe drumurile publice?

Cu ce categorie se conduce tractorul pe drumurile publice?

Daca te-ai intrebat vreodata cu ce categorie se conduce tractorul agricol sau forestier si nu ai gasit informatii prea clare, nu esti singurul. Din pacate, legea din Romania este putin confuza si chiar, pe alocuri, contradictorie cand vine vorba despre acest subiect.

Cu toate acestea, vom incerca in acest articol sa vedem ce argumente legale exista pentru a conduce un tractor. Inainte sa incepem trebuie sa stabilim ca exista doar doua tipuri de tractoare: forestier si agricol (anterior in lege se facea referire si la tractorul rutier, dar aceasta mentiune s-a aborgat. Asadar toate tractoarele sunt fie forestiere fie agricole).

Prima anomalie din lege

Potrivit Codului rutier, nu se sanctioneaza conducerea unui tractor agricol sau forestier daca nu ai permis de conducere sau daca vehiculul nu este inmatriculat. Fapta nu este astfel sanctionata nici cu amenda, dar nici penal, potrivit politistului Tavi Pertea.

Art. 334 se refera la autovehicule (punerea in circulatie a unui autovehicul neinregistrat…), asadar tractorul nu intra sub incidenta lor. Asa a decis si Inalta Curte de Casatie si Justitie in 2017.

Daca o persoana are permis, dar il are suspendat, iar in aceasta perioada a condus un tractor agricol sau forestier fapta este penala. Pe de alta parte, cineva care nu are deloc permis si face acelasi lucru (conduce un tractor agricol) pe drumurile publice nu o sa i se intocmeasca dosar penal.

De asemenea, daca esti prins baut la volanul unui tractor vei fi cercetat pentru aceasta fapta, conform alcoolemiei. Asta spune Art. 336 alin. I din Codul Penal.

Cu ce categorie se conduce tractorul?

Exista categoria numita TR (tractor agricol sau forestier) si include tractor, maşini şi utilaje autopropulsate agricole, forestiere sau pentru lucrări, conform anexei I la Codul Rutier.

Merita precizat ca nu doar pe baza categoriei TR puteti conduce un tractor pe drumurile publice, ci si pe baza detinerii unui permis de alta categorie care va ofera acest drept. Doar ca celelalte categorii va ofera dreptul sa conduceti tractoare doar in functie de greutatatea totala a tractorului si/sau a remorcii.

Cat castiga un tractorist: salariile ajung si la 14.000 lei pe luna

Categoria TR va permite sa conduceti un tractor indiferent de greutatea sa.

Asadar, daca aveti o categorie incepand cu B in sus, puteti conduce un tractor, doar respectand masa totala maxima admisa. Iata ce prevede articolul 24 din Codul Rutier:

  • a) permisul de conducere pentru categoria B este valabil pentru vehicule din categoria Tr cu masa totală maximă autorizată de până la 3.500 kg, la care se poate atașa o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată să fie mai mică de 750 kg;
  • b) permisul de conducere pentru categoria BE este valabil pentru vehicule din categoria Tr cu masa totală maximă autorizată de până la 3.500 kg, la care se poate atașa o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată să fie mai mică de 3.500 kg;
  • c)permisul de conducere pentru categoria C este valabil pentru vehicule din categoria Tr cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3.500 kg, la care se poate atașa o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată să fie mai mică de 750 kg;
  • d) permisul de conducere pentru categoria CE este valabil pentru vehicule din categoria Tr cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3.500 kg, la care se poate atașa o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată să fie mai mare de 750 kg.

Merita spus ca indiferent de textul legii, o persoana care alege sa conduca un tractor pe drumurile publice neavand carnet de conducere si / sau neavand categoria necesara si produce un accident din care reies daune materiale sau si raniti va fi trasa la raspundere penal.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine