AcasăApiculturaCresterea matcilor: sfaturi practice pentru matci de calitate

Cresterea matcilor: sfaturi practice pentru matci de calitate

Cresterea matcilor este cea mai importanta indeletnicire a apicultorului, avand in vedere ca din aceasta activitate sunt produse noi familii de albine. O matca valoroasa este cea care atrage cu sine o familie de albine sanatoasa, o productie buna de miere si asa mai departe.

Unul dintre cei mai cunoscuti apicultori din Romania, care se ocupa inclusiv de cresterea matcilor, este Cosmin Mesesan, originar din localitatea Jac, judetul Salaj. A debutat in lumea apicola cu doar doi stupi, insa a ajuns sa detina acum aproape 300 de familii de albine. Considera ca a incepe sa cresti matci de multiplicare este fara indoiala o etapa superioara in domeniul apicol si este bina sa pornesti pe acest drum atunci cand esti pregatit.

„As putea spune ca am inceput sa cresc matci de nevoie. Eram intr-un pastoral si am vazut roiurile. M-am gandit ca ar fi bine sa pun accentul pe familii puternice, altfel nu voi reusi sa ma extind cu stupii. A fost o perioada in care am invatat foarte mult, dar totul a decurs de la sine. Norocul meu este ca lucrez si tamplarie. Am in prezent peste 10 ani de experienta in multiplicarea matcilor din rasa Albina Carpatina”, spune Cosmin Mesesan.

Perioada optima pentru cresterea matcilor

Producerea matcilor incepe practic odata cu vremea frumoasa, mai exact cand in natura exista un cules bun si albinele au capacitatea sa hraneasca asa cum se cuvine puietul. Calendaristic perioada optima este cuprinsa intre mai si iulie.

Este important ca in momentul in care se incepe acest proces familiile sa dispuna de un numar mare de albine tinere si de cate minim 7 faguri cu puiet. Practic, familia de albine trebuie sa aiba caracteristicile de performanta pe care ni le dorim.

Cat de importanta este selectia matcilor

Stupina de multiplicare este important sa fie formata din cele mai bune familii de albine. Dupa un an se aleg cele mai performante familii si se recolteaza larvele. Prolificitatea este unul dintre cei mai importanti factori pentru selectie.

„Eu in selectia matcilor ma bazez in primul rand pe productia de miere. Apoi urmarim cate oua pe zi depune matca. Una prolifica ajunge la 2.000 de oua pe zi, circa 200.000 intr-un sezon apicol. Ne uitam de asemenea si la trantori, deoarece acestia au jumatate din caracteristicile genei. Fara indoiala sunt si aspectele legate de rezistenta la boli, predispozitia la roit etc.”, explica apicultorul.

Cresterea matcilor – metoda fara transvazare

Un procedeu aproape profesionist care nu o sa dea niciodata gres, recomandat apicultorilor incepatori cat si celor experimentati este procedeul „crestere fara transvazare”. Tehnologia descrisa si folosita de reputatul apicultor Zaharia Voiculescu este o imbunatatire a unuia mai vechi(cunoscuta in anii 50). Iata cum se procedeaza:

Alegem din stupina stupul cel mai performant, cu o buna dezvoltare de primavara. Cu circa 15-20 zile inainte de culesul la salcam – momentul difera de la o zona la alta, cat si in functie de dorinta apicultorului – introducem un fagure cu puiet capacit.

Peste 10 zile familia crescatoare va mai primi 2 faguri;unul cu puiet capacit si un altul gol.Fagurele gol trebuie sa fie nou construit si se va introduce in mijlocul cuibului. Albinele se vor stimula zilnic.

Peste 4-5 zile se verifica fagurele nou crescut, care intre timp a fost insamantat de matca.

Acest fagure insamantat cu oua pentru crestere, impreuna cu un fagure de hrana si altul cu puiet pe care se afla matca si albina de acoperire,se ridica din familia de baza si se aseaza in alt stup formand un roi. Roiul se va strange cu o diafragma si reducem urdinisul.

Dupa aceste operatiuni trecem la familia orfanizata. Din aceasta se scot toti fagurii cu puiet necapacit,care se vor da altor familii(dupa ce periem albina de acoperire). Trebuie sa acordam maxima atentie acestei lucrari si sa facem un control amanuntit ramelor. Acestea se scutura de albine cu maxima atentie, urmarind sa nu mai ramana nici un ou sau larve necapacite. Atentie,se vor verifica toti fagurii,inclusiv cei cu hrana.

Cresterea matcilor pret
Cresterea matcilor pret

In urmatoarea etapa ne vom ocupa de fagurele insamantat. Acesta se va scoate din roi si se duce in cabana.Aici se vor marca 15 celule cu ou,pe o fata si 15 pe cealalta,avand grija ca celulele sa se afle in jumatatea superioara a fagurelui si nu in acelasi loc pe ambele fete. Fagurele se scurteaza la jumatate, indepartand jumatatea inferioara. Toate celulele – in afara de cele 30 alese – se distrug cu ajutorul unui cutitas ascutit.

Familia orfanizata,in tot acest timp,sesizeaza lipsa matcii si intra in alerta. Acum este momentul sa introducem fagurele, pregatit, cu oua pentru crestere. In cateva minute familia se linisteste si incepe sa fasoneze botcile.Este recomandat ca in natura sa fie un bun cules. Putem stimula albinele si cu zahar candi sau tos, umectat cu apa sau miere si livrat in hranitor.

Peste 10-12 zile decupam botcile si le introducem in nuclee de imperechere. Atentie, nu intarziati scoaterea botcilor din familia crescatoare pentru ca prima matca care eclozioneaza le va distruge.

Cresterea matcilor, o afacere profitabila

Fara indoiala, cresterea matcilor se poate transforma dintr-o pasiune si intr-o afacere profitabila, daca se pune accent pe profesionalism si calitate. Apicultorul Cosmin Mesesan ne-a marturisit ca intr-un sezon apicol vinde in general 800-900 de matci.

„Suntem autorizati sa producem matci, ofer clientului toate actele necesare. Pretul pentru o matca este de circa 65 de lei. Pana in primavara luam comenzi. Ne dorim doar ca si statul sa ne sprijine putin in aceasta activitate, deoarece sunt multe investitii care se fac. Plus ca multiplicarea o facem pe rasa autohtona si o sprijinim astfel”, mai spune apicultorul.

Introducerea matcilor

Se stie ca albinele au un comportament dusmanos fata de matcile care se introduc pentru inlocuirea matcilor batrane sau la formarea de roi artificiali. Comportarea albinelor fata de aceste matci noi este influentata decisiv de urmatoarele situatii:

Existenta sau lipsa culesului; primirea matcii este favorizata de existenta unui cules bun.In perioadele fara cules sau cu un cules insuficient trebuie facute hraniri stimulente inainte cu 3-4 zile,cu sirop de zahar.

Introducand matcile seara procentul de acceptare este mult mai mare,decat in cazul celor introduse ziua.

O matca imperecheata,care incepe imediat sa oua,este primita mai bine decat una neimperecheata sau una care a intrerupt ouatul pentru o perioada mai lunga(aviz celor ce cumpara matci din comert).

Primavara timpuriu si toamna matcile sunt mai usor primite,decat in perioada ce corespunde roirii naturale.

Lipsa totala puietului este o situatie favorizanta ; in cazul prezentei celui capacit se face mai greu ;prezenta botcilor face introducerea imposibila.

Cresterea matcilor
Cresterea matcilor

Albinele tinere accepta mai bine matcile, decat cele batrane.

In privinta tehnicilor de introducere a acestor matci,trebuie sa remarcam din nou ca exista mai multe metode,apicultorii incepatori trebuind sa aleaga 1-2 care sunt considerate mai sigure.Cea mai sigura metoda este introducerea indirecta a matcii(in colivie).Cum se procedeaza:

  • in cazul in care familia nu este orfana ,se identifica matca si se scoate din stup.Daca matca mai prezinta valoare biologica se da unui roi nou format sau unei familii ajutatoare.
  • dupa 4-5 ore de la orfanizare,se introduce noua matca in colivie,asezand si lipind colivia intre fagurii cu puiet din mijlocul cuibului,pe o suprafata cu miere necapacita,pentru ca matca sa se poata hrani.
  • la 1-2 zile,se deschide din nou cuibul si urmarim cum reactioneaza albinele.Daca acestea nu mai sunt agresive,inlocuim partea de jos a coliviei cu o bucatica de fagure artificial gaurita in mai multe locuri.Acum urmeaza momentul cel mai important : albinele trebuie lasate in liniste 3-4 zile,apicultorul trebuind sa-si invinga curiozitatea de a deschide stupul.In acest timp albinele rod bucatica de fagure si elibereaza matca.
  • la expirarea celor 4 zile se mai deschide odata stupul,se verifica daca matca a fost eliberata si daca a inceput sa depuna oua.
  • urmatoarele interventii sunt facute la 7 zile(calculate dupa cele 4), introducand un fagure pentru ouat si una la 21 de zile pentru o verificare si organizare finala.

In ceea ce priveste introducerea botcilor,trebuie sa mentionam ca acestea se introduc fie direct,fie sub un capacel protector(ca un degetar) pentru mai multa siguranta.

Imperecherea matcilor – formarea nucleelor

Dupa 10-11 zile de la introducerea fagurelui cu oua in familia crescatore, botcile pot fi recoltate pentru a fi introduse in nucleele de imperechere.Bineinteles ca imperecherea poate fi facuta si in familiile beneficiare,dar aceasta este o metoda neproductiva si paguboasa.

Formarea nucleelor – albinele se adapostesc in cutii speciale numite chiar „nuclee de imperechere”,sau in corpuri de stup,compartimentate cu diafragme etanse si cu urdinisuri separate. Cea mai usoara metoda este impartirea unui corp de cuib a unui stup vertical sau a unuia multietajat.

La fiecare compartiment se face cate un urdinis separat,pozitionat astfel: doua la un perete,pe capete si un al treilea pe peretele opus,in mijloc.Se populeaza aceste compartimente cu 1-2 faguri cu puiet capacit si albina acoperitoare si un fagure cu hrana.

Popularea se face cand albinele in varsta sunt plecate la cules,pentru ca nucleele sa aiba numai albina tanara (va amintiti desigur ca albina tanara e mai toleranta).Seara in fiecare nucleu se introduce cate o botca protejata de colivie,pentru a impedica albinele sa o nimiceasca.Dupa ce matca se imperecheaza nucleul se poate refolosi,introducand o alta botca.

Cresterea matcilor nuclee
Cresterea matcilor nuclee

Ce avem de facut dupa ce introducem botca:

  • la 3 zile dupa eclozionarea matcii se verifica acceptarea ei de catre albine,si daca lucrurile merg bine matca se elibereaza.
  • nucleele se hranesc stimulent si li se asigura apa ; se verifica din nou prezenta matcii.
  • dupa alte 7-8 zile se mai face o noua verificare care vizeaza sa constate imperecherea matcii.
  • daca matca nu s-a imperecheat,din diferite motive,vom mai face verificari zilnice pana in ziua a 16-a de la introducerea botcilor.
  • matcile imperecheate se pastreaza in nuclee sau se folosesc in stupii care necesita schimbarea matcii.Apicultorii trebuie sa creasca un numar mai mare de matci cu 15-20% luand in calcul pierderile inerente.
  • nucleele de imperechere se ajuta periodic cu faguri cu puiet capacit pentru a evita bezmeticirea lor(numai cele in care se imperecheaza mai multe matci)

Speram ca aceste sfaturi despre cresterea matcilor v-au fost de folos. Va rugam sa ne lasati pararea dumneavoastra despre activitate, cum procedati dvs., in sectiunea de comentarii.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine