AcasăCombaterea daunatorilorCombaterea buruienilor la ricin

Combaterea buruienilor la ricin

Ricinul este una din plantele cultivate din antichitate, fiind folosit cu 5.000 de an inaintea erei noastre in Egipt si apoi in India pentru iluminat cat si pentru produse cosmetice. Se intelege ca din vechi timpuri combaterea buruienilor s-a realizat manual, primitiv, apoi mecanizat.

In comparatie cu floarea-soareului, ricinul este o planta mult mai sensibila la concurenta buruienilor mai ales in primele 3-4 saptamani de la rasarit.

In prezent se pot include in sistemul de combatere integrata si unele erbicide selective ca, de exemplu, cele pe baza de: alachlor, allidochlor, butylate, benefin, cycloxydim, dimetramine, EPTC, fenoxaprop-ethyl, metolachlor, metobromuron, linuron, propachlor etc.

Metodele agrotehnice de combatere a buruienilor la ricin

Ricinul fiind o cultura ce ocupa suprafete extrem de reduse in cadrul unitatii agricole nu se poate lua in considerare tipul asolamentului ca o componenta a combaterii integrate.

De aceea indiferent dupa ce planta premergatoare se cultiva ricinul, metodele agrotehnice ce pot contribui la reducerea gradului de infestare cu buruieni sunt araturile si lucrarile de pregatire a patului germinativ.

Executate in conditii corespunzatoare, aceste lucrari ale solului creeaza conditii optime ca ricinul sa rasara intr-un teren relativ curat de buruieni.

Mai intai se va face grapatul araturii de toamna primavara cat se poate de devreme.

La cateva zile dupa grapat se va face o lucrare cu discul in agregat cu grapa incorporand in acelasi timp si erbicidele antigramineice volatile la 8-10 cm adancime. Se executa apoi a doua lucrare cu discul in agregat cu grapa pentru a realiza un amestec ideal al erbicidului cu solul.

La reaparitia buruienilor dicotiledonate se executa din nou o lucrare superficiala cu combinatorul, care se repeta dupa circa 10-14 zile.

In preziua semanatului se executa a 3-a lucrare superficiala cu combinatorul.

Aceste lucrari superficiale cu combinatorul (2 si chiar 3) dupa ce s-au aplicat erbicidele volatile antigramineice, au ca scop sa combata dicotiledonatele care, din cauza particularitatilor biologice, rasar si la temperaturi mai scazute, deci inainte de a semana ricinul.

Unii specialisti considera ca semanatul ricinului se poate face mult mai tarziu, in ultima decata a lunii aprilie si chiar in prima decada a lunii mai.

Ce erbicide se pot folosi

Pe terenurile neinfestate cu Sorghum halepense:

  • Triflurom
  • Stomp
  • Cobex
  • Pregard-tolban

Pe terenurile infestate si cu Sorghum halepense:

  • Triflurom + Fusilade super

Erbicidul Triflurom sau celelalte se aplica primavara dupa nivelarea araturilor de toamna cu grapa cu colti reglabili si se incorporeaza in sol la 8-10 cm adancime prin 2 lucrari cu discul in agregat cu grapa.

Pe terenurile puternic infestate cu Sorghum halepense se va face si un tratament pe vegetatie in momentul cand plantele de costrei au 15-35 cm inaltime indiferent de faza de crestere a plantelor de ricin.

In primul caz, adica pe terenurile neinfestate cu costrei, se vor executa 2-3 prasile mecanice pentru combaterea buruienilor dicotiledonate.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine