AcasăCombaterea daunatorilorCombaterea buruienilor la mar si par

Combaterea buruienilor la mar si par

Combaterea buruienilor la mar si par a evoluat major in decursul ultimilor ani. In trecut, combaterea buruienilor din livezi, mai bine zis din gradinile cu pomi fructiferi situate de obicei in jurul locuintelor se realiza manual folosind diverse unelte. Au trecut multe secole pana la infiintarea livezilor de pomi fructiferi in scop comercial.

In trecut, combaterea buruienilor se baza in primul rand pe metode agrotehnice incepand cu desfundatul terenului inainte de plantare si continuand cu araturile, discuirile si prasilele manuale pe rand si mecanice dintre randurile de pomi.

In livezile amplasate pe terenuri in panta nemecanizabile combaterea buruienilor se rezuma la sapatul cu cazmaua in jurul pomului, un cerc a carei dimensiune era de regula egala cu a coroanei.

Cateva dintre cele mai des folosite erbicide din trecut: alachlor, alloxydim sodium, ametryn, amitrol, asulam, atrazin, cucloxym, dalapon, diuron, fluridone, glufosinate, linuron etc.

Pe plan mondial, la mar si par, erbicidele pe baza de simazin si atrazin au fost tolerate foarte bine de aceste doua specii.

Rezultate ale cercetarilor cu erbicide aplicate in livezile de mar pe rod

In tara noastra, dupa prun, marul ocupa cele mai mari suprafete, respectiv peste 27% din totalul pomilor. Pentru aceste considerente, la aceasta specie, s-au facut cele mai numeroase experiente cu erbicide.

Concluziile au aratat ca erbicidele pe baza de atrazin, linuron si simazin au fost tolerate bine de catre mar (in varsta de 3-15 ani) la doze de 5-10 kg/ha substanta activa, avand in acelasi timp un efect foarte bun in combaterea buruienilor anuale. In schimb, o parte din speciile perene au aratat rezistenta.

Asupra speciilor perene un efect satisfacator l-a avut erbicidul Saminol aplicat postemergent in doza de 15 kg/ha. De asemenea, erbicidul Gramoxone aplicat postemergent in doze de 5 litri/ha a distrus toate speciile de buruieni anuale si perene, dar dupa 40-50 zile de la tratament buruienile perene se refac fiind necesara repetarea tratamentelor de 2-3 ori in timpul perioadei de vegetatie.

Pentru a realiza o combatere si mai buna in special a buruienilor perene s-a recurs la o noua strategie de lupta aplicand un tratament preemergent si al doilea postemergent.

Aplicand postemergent erbicidul Saminol sau Caragarde s-a realizat o buna combatere a pirului, dar in combaterea dicotiledonatelor perene efectul a fost mai redus.

Concluziile specialistilor de la acea perioada au fost ca este imposibil de a realiza o buna combatere a buruienilor anuale si perene folosind un singur erbicid intr-un singur tratament. Rezultate incomparabil mai bune s-au obtinut numai in variantele cu doua tratamente (unul preemergent cu Gesatop si al doilea postemergent cu Roundup, Caragarde sau Saminol).

Autorii mentioneaza ca pe solul brun roscat erbicidele Gesatop, Caragarde in doza de 10 kg/ha, Sinbar in doza de 4 kg/ha, aplicate 3 ani consecutiv n-ar provocat simptome fitotoxice la soiul Starking delicious altoit pe M4.

In combaterea pirului cea mai buna eficacitate s-a realizat in variantele tratate cu Fusilade 6-10 l/ha si Roundup 10 l/ha.

Non tillage in livezile de mar

O data cu promovarea erbicidelor in practica s-a schimbat radical si tehnologia culturilor pe considerente agronomice (reducerea eroziunii solului) si social economice (cresterea productivitatii muncii, reducerea consumului de combusibil).

La numeroase culturi de camp se practica pe milioane de hectare metodele moderne denumite minimum tillage si non tillage = zero tillage. De asemenea, s-a promovat acest sistem si in viticultura, mai ales in Franta.

Prin aplicarea preemergenta a erbicidului Gesatop urmata apoi de 2 tratamente postemergente cu Caragarde si Gramoxone s-au combatut in proportie de 99% buruienile anuale si perene. Din aceleasi date se constata ca in varianta non tillage in decurs de 7 ani nu a scazut productia de fructe fata de tehnologia clasica.

Sisteme de combatere integrata a buruienilor

Metodele agrotehnice presupun araturi, discuiri, prasile mecanice. Metodele chimice s-au discutat despre ele. De asemenea foarte importante sunt si metodele de preventie: distrugerea buruienilor de pe drumurile de exploatare, gunoiul de grajd neinfestat cu buruieni.

Tot legat de combaterea buruienilor la mar si par, Lucrarile solului, araturile, discuirile si prasilele mecanice isi vor mentine rolul principal in combaterea buruienilor pe intervalul dintre randurile de pomi.

Metodele preventive, desi au un rol minor, nu trebuie neglijate mai ales cand este vorba de specii perene ale caror seminte luate de vant pot infesta toata plantatia daca nu sunt distruse inainte de fructificare.

Un gunoi de graj infestat cu seminte de costrei este un mijloc sigur de raspandire a acestei specii dificil de combatut.

Prezentul articol se bazeaza pe informatiile publicate de Nicolae Sarpe si ceilalti autori din cartea „Combaterea integrata a buruienilor in culturile agricole”, din 1987. Aceste informatii nu sunt recomandate pentru actualele culturi, ci au un scop de arhivare, de a nu pierde in cele din urma sfaturile care se ofereau la acea perioada.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine