AcasăCombaterea daunatorilorCombaterea buruienilor la cultura de soia

Combaterea buruienilor la cultura de soia

Culturile de leguminoase si in special de soia ocupa suprafete mari in SUA si in alte tari din America latina, Europa si Asia. Avand un areal asa de mare se intelege ca infestarea cu buruieni este extrem de variata. Pentru aceste considerente au fost sintetizate numeroase erbicide cu ajutorul carora se pot elabora diverse sisteme si strategii de lupta cu buruienile.

Masuri agrotehnice de combatere a buruienilor la soia

Acestea pot contribui in mare masura la reducerea gradului de infestare cu buruieni. Astfel, asolamentele, dar mai ales rotatia culturilor ce permite realizarea unor rotatii a erbicidelor sunt de mare folos. Asadar, daca la culturile de cereale paioase si porumb, premergatoarele de baza culturilor de soia, aplicam an de an erbicide pe baza de 2,4-D si dicamba sau alte erbicide putem reduce in mod evident gradul de infestare cu buruieni dicotiledonate.

O combatere eficienta a acestor specii se poate realiza si dupa aratura de vara prin discuiri repetate pana toamna sau cel mai bine cu erbicide pe baza de dicamba aplicate in doze de peste 500-700 g/ha cand aceste buruieni au ajuns la 15-20 cm inaltime.

O oarecare reducere a gradului de infestare cu buruieni se realizeaza si prin lucrari de pregatire a patului germiantiv.

Masuri preventive

In cazul culturii de soia nu sunt lipsite de importanta nici metodele preventive. De exemplu, semintele de Solanum nigrum ce se lipesc de boabele de soia cu ocazia recoltarii constituie un mijloc rapid de raspandire a acestei specii. De asemenea si prin apa de irigatie se pot transmite alte specii de buruieni.

Transferul de utilaje agricole dintr-o unitate in alta sau dintr-un judet in altul, fara sa fie bine curatite de seminte de buruieni, sau de pamant, poate conduce la raspandirea buruienilor.

Nu este de neglijat nici posibilitatea plantelor de soia de a sufoca anumite buruieni in situatia cand se recurge la semanatul in benzi cu 2 randuri apropiate la 18-25 cm. In aceasta banda plantele de soia realizeaza in scurt timp acoperirea spatiului dintre cele 2 randuri si ca urmare unele specii de buruieni iubitoare de lumina nu reusesc sa mai creasca.

Strategia 1

Aceasta este indicata pentru culturile de soia infestate cu buruieni mono si dicotiledonate anuale, insa fara Solanum nigrum.

  • Treflan 24 EC + Sencor
  • Pregard-Tolban + Sencor
  • Planavin + Sencor

Este contraindicata aplicarea acestor erbicide pe sol umed. In timpul vegetatiei de la caz la caz se vor face 1-2 prasile mecanice pentru a combate dicotiledonatele perene.

Strategia 2

Aceasta este indicata pentru culturile de soia infestate si cu speciile Solanum nigrum.

  • Treflan + Basagran
  • Flex
  • Blazer 2 S
  • Tackle 2 AS

Primul tratament se va aplica dupa rasaritul soiei cand a format prima pereche de frunze trifoliate, dar cand buruienile dicotiledonate au 2-4 frunzulite.

Al doilea tratament se va realiza cand rasare a doua generatie de buruieni si, in acest caz, tratamentele se vor face in momentul cand buruienile dicotiledonate sunt in faza de 2-4 frunzulite.

In anii 1980 in Romania se cultivau circa 500.000 de hectare cu soia, cea mai mare pondere a suprafetelor fiind in zonele de campie din vestul Banatului, sudul Olteniei, Munteniei si in Dobrogea.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine