AcasăCombaterea daunatorilorCombaterea buruienilor la cultura de rapita

Combaterea buruienilor la cultura de rapita

Rapita se seamana la distante mici intre randuri (25 cm), care nu permit executarea prasilelor mecanice. Singura posibilitate de lupta cu buruienile dupa rasarit ar fi plivitul manual. Avand in vedere ca aceasta lucrare ar necesita multa forma umana, se apeleaza la combaterea chimica.

Programul de combatere a buruienlor la rapita se bazeaza pe trei grupe de metode.

Metodele preventive devin o componenta importanta deoarece semintele de rapita pot fi impurificate cu seminte de buruieni in special cu Raphanus raphanistrum. Pentru aceste considerente in multe tari nu se admin in materialul saditor mai mult de 0,2 % buruieni.

Metodele agrotehnice se reduc la aratura de baza, dupa recoltarea cerealelor paioase, si la 2-3 lucrari cu discul + grapa pana la semanat. Aceste lucrari executate in conditii optime reduc mult din „samulastra” de grau sau orz. Cu toate acestea, samulastra este prezenta in culturile de rapita, dar nu constituie o problema fiinda se pot aplica diverse erbicide antigramineice.

Iata schema unei strategii de lupta chimica cu buruienile in cultura rapitei de toamna:

Inainte de semanat un erbicid antigramineic:

Triflurom, Balan, Ro-Neet

Sau alte erbicide dupa semant:

Butisan S, Comodor, Dual 500, Lasso

Erbicidele volatile Triflurom, Balan sau Ro-Neet sunt de preferat deoarece combat foarte bune „samulastra” de grau sau orzi, precum si speciile monocotiledonate. Cele trei erbicide se aplica inainte de pregatirea patului germinativ, care se va realiza prin cele doua lucrari cu discul + grapa cu colti reglabili.

Dupa rasaritul rapitei, toamna sau primavara, se pot combate numeroase specii de buruieni dicotiledonate anuale si perene cu erbicidul Benazalox.

Un erbicid de perspectiva poate fi si Butisan S, care poseda un spectru de combatere destul de larg, fiind foarte bine combatute numeroase specii de buruieni.

Desi rapita tolereaza bine erbicidele Fusilade supe, Gallant, Focus, Furore, Targa acestea nu pot fi folosite decat in cazuri exceptionale cand cultura iese rara din iarna din cauza gerurilor si in golurile respective poate creste Sorghum halepense din rizomi. Totusi, daca necesita sa fie aplicate, doza optima este de 2 – 2,5 litri pe hectar tratamentul realizandu-se cand plantele de costrei din rizomi au 15-35 cm inaltime.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine