AcasăPasariClocitoare pui: cum sa folosesti un incubator

Clocitoare pui: cum sa folosesti un incubator

Daca va doriti pui de gaina in propria curte atunci veti apela cu siguranta la un incubator de oua sau, asa cum i se mai spune, la o clocitoare de pui automata. In prezent, exista o gama variata de modele, de la cele mai accesibile ca pret, pana la cele profesionale.

Noi, in acest articol, vom oferi detalii pentru cei care sunt amatori si doresc sa achizitioneze un asemenea aparat.

Incubator „Puisor”

Unul dintre cele mai des cumparate aparate de acest tip este „Puisor” IO-102, un incubator electric pe care il puteti folosi atat pentru ouale de gaina, cat si pentru cele de curca, prepelita sau de rata.

Incubator electric capacitate 70 oua
Incubator electric capacitate 70 oua

Temperatura este setata automat de catre producator, iar intoarcerea oualor la acest aparat este manuala.

Fireste, gasiti si variante de clocitoare pui cu intoarcere semi-automata, adica aveti o cheita exterioara prin care puteti sa mutati pozitia oualor. Insa aceasta actiune trebuie sa o faceti dvs. Si, bineinteles, modelele cu intoarcere automata, care, cu ajutorul unui motoras, schimba pozitia oualor, o data la 2 ore.

De mentionat: intr-un incubator clasic, cu intoarcere manuala, veti putea aseza de regula mai multe oua decat intr-un incubator cu intoarecere automata.

Utilizarea unui incubator de oua – clocitoare pui

Daca dam jos sita de plastic din incubator, o sa vedem cum arata exact licheanul. O sa observam ca exista doua alveole (santuri), unul mai mic – A, central, si unul mai mare, spre exterior (B). La inceput se va pune apa doar in alveola A, cea mica.

alveola apa clocitoare pui

Puteti utiliza o palnie, ca in imaginea de mai sus, conform canalului de YouTube Squid – Argat la Țară.

Punem inapoi gratarul si il fixam in locasurile lui. Si apoi adaugam ouale.

Daca lucrati cu un incubator manual trebuie sa aveti grija de mutarea oualor. Pentru a va fi mai usor cu acest aspect, va recomandam sa notati cu creionul, pe coaja oului, un X pe o parte, apoi pe cealalta parte a sa, ca in oglinda, un 0. Puteti incepe sa le puneti pe toate cu X-ul in sus, iar cand va trebui sa le intoarceti, le veti pune fireste cu 0 i sus.

Ouale nu trebuie curatate inainte de a fi puse in incubator. Asigurati-va doar ca mainile dvs. sunt curate, nu au niciun fel de grasime sau alta murdarie, atunci cand asezat ouale.

Clocitoare pui cu intoarcere automata

La acest tip de incubator se plaseaza oul cu varful in jos, in suporturile speciale. De la manerul exterior, schimbam partea de inclinatie a oualor. Acest lucru il vom face la 2-3 ore. Cand punem apa, aceasta e bine sa fie la temperatura camerei. Nu vom pune apa rece. La 2-3 zile va trebui sa completam din nou cu apa, deoarece se va evapora.

Este bine ca inainte sa pornim incubatorul, sa lasam atat aparatul cat si ouale in camera cateva ore, ca totul sa aiba aceeasi temperatura.

utilizare clocitor pui automat

In ultimele 3 zile punem apa si in alveola B, cea mare, pentru a fi umiditate mai mare atunci cand ies puii. De asemenea, in primele 3 zile nu le vom intoarce. In total, 21 zile dureaza incubarea.

Citeste si: Incubator oua: ce temperatura, umiditate si ventilatie trebuie sa asiguram


Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

2 COMENTARII

  1. Bună ziua vă rog mă puteți ajuta și pe mine cu un răspuns ,eu am pus apă doar în prima anvelopa are ceva trebuie să pun în amândouă?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine