AcasăCombaterea daunatorilorClei pe tulpina ciresului: metoda eficienta de tratament

Clei pe tulpina ciresului: metoda eficienta de tratament

Cleiul pe tulpina ciresului este un semnal de alarma pe care orice pomicultor adevarat nu il va trece cu vederea.

Acest clei este rezultatul infectarii pomului cu o ciuperca, ce ataca scoarta si intrerupe circulatia sevei. Oprirea circulatiei sevei va duce inevitabil la uscarea scoartei, a unor parti tot mai mari din cires, ducand in cele din urma si la moartea pomului.

In acest articol o sa va prezentam de ce apare acest clei, care sunt cauzele, precum si metodele de prevenire si tratare.

Cleiul la cires: ce este si cum apare el

Bacteria responsabila de producerea in exces a cleiului se numeste Pseudomonas Syringae. Ea ataca zona cambiala a pomului (dupa nivelul scoartei exterioare) si se hraneste cu seva copacului, in general la samburoase.

Studiile de specialitate din agronomie mentioneaza ca aceasta ciuperca, in combinatie cu monilioza, produc pagube insemnate pomului. Mai exact, cei doi agenti patogeni se juta reciproc in hranirea cu seva si produc prin urmare daune copacului pana la moartea acestuia.

Va intrebati probabil cum apare aceasta ciuperca la cires. In general, orice rana, indiferent ca vorbim de una produsa de o insecta sau de om, poate crea un mediu propice de infectare. Cambiul fiind descoperit, ciuperca are o poarta de acces.

Ca un mijloc de aparare, pomul va produce cleiul, intr-un ritm tot mai intens. Insa tocmai aceasta producere de clei favorizeaza „conservarea” ciupercii in interiorul copacului, aceasta continand sa se hraneasca cu seva copacului.

Clei la cires
Clei la cires

Cea mai mare problema apare la modul in care se realizeaza tratamentul acestei boli. O buna parte vor utiliza fungicide chimice, insa aproape niciunul nu va reusi sa omoare bacteria, aceasta fiind protejata de acel clei.

Tratament pentru cleiul la cires

De aceea, pentru a rezolva cleiul pe tulpina ciresului, pentru a elimina ciuperca mai exact, va trebui sa adoptam o actiune mecanica, pe care o vom prezenta in randurile de mai jos.

Ce avem nevoie:

Iata ce ustensile avem nevoie pentru a trata, in mod mecanic – curatand si tratand rana ciresului.

  • Cutit – pe care il dezinfectam. Cu acesta vom curata rana, eliminand partile cu clei si usor sub acesta.
  • Mastic pentru a sigila rana – Vom utiliza un mastic ce contine auxina si cupru, pentru a cicatriza rana. Se poate folosi si la altoirea ciresului.
  • Vom folosi si o substanta pe baza de cupru (distruge agentii patogeni), vom pulveriza pe acel loc, dupa ce curatam rana.

Prepararea substantei:

Prepararea este foarte simpla. Vom utiliza cum preparam solutia: 15 grame de cupru la jumatate de litru de apa. Punem intr-o sticla amestecul, agitam, apoi substanta rezultata o adaugam intr-un pulverizator.

Ce avem de facut

Primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa curatam cat mai bine zona infestata de pe scoarta, cu cutitul, pana cand dam de partea albicioasa a trunchiului. Putem da apoi si cu o perie pentru a curata micile resturi ramase in diverse orificii.

Apoi pulverizam cu solutia pe baza de cupru. Lasam sa se usuce, iar ulterior aplicam masticul. Dati cat mai bine cu mastic, astfel incat sa nu ramana zone neacoperite. Fiecare rana se curata si se trateaza in parte, de preferat in aceeasi zi.

Efectele infectarii cu aceasta ciuperca pot fi cat se poate de dure pentru pom. In primul rand, asa cum subliniam si anterior, ciresul va avea o imunitate mai scazuta la boli si, de asemenea, va avea o rezistenta mai mica la inghet.

O metoda alternativa pentru a scapa de cleiul la pomi

Printre pomicultori circula de asemenea si o metoda clasica, ecologica, de a combate acest clei. Se foloseste in acest caz otetul. Se inmoaie bine o carpa in otet si se spala respectivul clei de pe copac.

Important este ca temperatura exterioara sa fie de peste 5 grade Celsius.

De ce apare cleiul la cires

Pot fi numeroase cauze care duc la infectarea cu aceasta ciuperca, insa cele mai frecvente sunt perioadele de umiditati considerabile, de peste 75-80%. Totodata si umiditatea crescuta in sol duce la aparitia acestui clei.

Poarta de intrare a patogenilor sunt crapaturile si ranile de la nivelul scoartei copacului, precum si utilizarea unor instrumente nedezinfectate la taieri.

Este important de precizat ca aceasta metoda poate fi folosit cu succes si la alte samburoase, precum piersicul, prunil, visinul etc.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine