Chiar daca nu este cea mai eficienta metoda, ciresul poate sa fie inmultit si prin intermediul samburilor. Iata ce ar trebui sa faceti pentru a avea sanse de reusita.
In primul rand trebuie sa ne asiguram ca samburii sunt curati. Ii vom spala si ii vom lasa la uscat pana in luna septembrie.
In luna septembrie vom incepe lucrarile in gradina. Pe un teren fertil, la care putem adauga si putin nisip, putem planta samburii de cires la distante de circa 10-12 cm unii de altii.
Adancimea in sol nu trebuie sa fie prea mare. Aproximativ 3-4 cm sunt de ajuns.
Daca prinderea a fost buna, in primavara vom vedea cum puietii rasar. Vom avea mare grija de noii puteti care au rasarit, fiind atenti mai ales la buruienile care pot aparea.
Semintele de cires care au sanse sa se prinda
Din pacate, nu toate soiurile de cires au sanse de reusita prin aceasta metoda. De aceea, sanse mai mari o are ciresul care se apropie de cel salbatic, potrivit ParadisVerde.ro.
In cazul in care soiul de la care au provenit samburii nu este autofertil, caracteristicile fructului vor fi date de polenul care a participat la fecundare.
Mai trebuie spus de asemenea ca ciresi obtinuti prin aceasta metoda vor intra tarziu pe rod, dupa mai bine de 7-8-9 ani.
Inmultirea ciresului prin samburi nu este posibila in cazul hibrizilor.
Citeste si: Altoirea ciresului: sfaturi practice pentru obtinerea coroanelor viguroase
Daca doriti sa aveti o livada de ciresi nobili, puteti realiza acest lucru doar prin metoda de inmultire prin altoire.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro