AcasăFonduri europene agriculturaChalet Hovel, pensiune realizata cu fonduri europene

Chalet Hovel, pensiune realizata cu fonduri europene

Pensiune fonduri europene – Cei care trec prin faţa cabanei Chalet Hovel, din comuna Mănăstirea Humorului, se opresc în loc, uimiţi.

„Ne bat oamenii la poartă, vor să intre și să vadă casa pe dinăuntru”, mărturisește Elena Hison, proprietara pensiunii construite cu fonduri europene, într-un stil care îmbină elemente ale arhitecturii tradiţionale cu o viziune modernă asupra spaţiilor de locuit.

Începuturile Chalet Hovel

Elena și Ciprian Hison sunt arhitecţi de meserie, originari din Suceava. După ce ani la rând au proiectat construcţii agroturistice pentru clienţi din diferite părţi ale României, au început să viseze și la o pensiune a lor, un loc care să le reflecte talentul, personalitatea și experienţa.

Moșteniseră pământ într-o zonă de vis, la ţară, chiar în vecinătatea Mănăstirii Humorului. Acolo s-au decis să ridice o pensiune pe gustul lor.

„Terenul este superb amplasat, chiar lângă mănăstire, și ne-a inspirat să construim ceva special, după inimile noastre. Am înălţat pensiunea Chalet Hovel cu mult suflet, dar și cu… sufletul la gură”, își amintește Elena Hison.

Din clipa în care au decis să construiască propria pensiune și până în momentul în care și-au împlinit visul nu au trecut nici măcar doi ani.

„Un an de zile a durat până am construit cabana în mintea mea. Am proiectat fiecare mic detaliu, de la arhitectură
până la amenajările interioare. Absolut fiecare centimetru al casei mi l-am închipuit, timp de un an. Atunci când ne-am apucat propriu-zis să construim, știam cum avea să arate fiecare colţișor al cabanei Chalet Hovel. După alte șapte luni, era gata. Ne-am văzut visul cu ochii.”

Pensiune fonduri europene prin PNDR

Soţii Hison au accesat fonduri europene prin Măsura 313 a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013. „Nu a fost tocmai ușor, dar a meritat din plin. Din fericire, noi aveam deja experienţa clienţilor noștri care accesaseră fonduri europene, deci știam cam ce urmează. E dificilă faza actelor, sunt foarte multe hârtii de care trebuie să faci rost, având termene limită strânse. Pe noi, acest lucru ne cam speria, căci suntem foarte ocupaţi și părea aproape imposibil să găsim timp de alergat după acte.”

Pensiune fonduri europene
Pensiune fonduri europene

„Este nevoie și de un consultant financiar. Aș sfătui pe toţi cei care doresc să beneficieze de această măsură să-și asigure asistenţă pe partea economică și de ajutorul unui arhitect cu experienţă. Astfel, lucrurile vor deveni mai simple.”

Aveau nevoie de 100.000 de euro. Până la urmă, s-au încadrat într-un buget ceva mai mic. „Am accesat suma de 69.000 de euro. Suma aceasta ne-a ajuns fix pentru construcţia cabanei.”

Râzând, Elena Hison își amintește cele mai plăcute momente ale construirii cabanei Chalet Hovel: „Era minunat când intrau banii în cont. Noi aveam toate sumele personale deja investite și așteptam procedura de plată cu sufletul la gură. Când am văzut pensiunea terminată, am uitat însă de greutăţi și de clipele dificile. A meritat tot efortul și acum recomand tuturor să acceseze fonduri europene.”

Privind la ce au realizat, soţii Hison se gândesc serios ca în viitor să depună un nou proiect de finanţare. „Cu ajutorul fondurilor europene am reușit să terminăm construcţia, însă vrem să accesăm bani și pentru amenajarea exterioară, pentru o zonă de agrement, mai ales că în viitor, sperăm noi, localitatea Mănăstirea Humorului va deveni tot mai atractivă pentru turiști. Există deja pârtie de schi, există și bazin olimpic, iar noi ne dorim să asigurăm clienţilor pensiunii Chalet Hovel și condiţii de agrement.”

Arhitectură tradiţională cu aspect modern

Sursa de inspiraţie a pensiunii Chalet Hovel a reprezentat-o arhitectura românească din satele bucovinene. La aceasta s-au adăugat experienţa profesională a soţilor Hison, spiritul lor energic și tânăr și călătoriile prin lume.

„Am fost la multe târguri, am colindat satele românești și am petrecut vacanţe și în afara ţării. Aici, în comuna Mănăstirea Humorului, am dorit să respectăm tradiţia, dar într-o manieră originală, modernă, astfel că designul exterior este o reinterpretare a arhitecturii tradiţionale românești,” dezvăluie Elena Hison.

Pensiune fonduri europene
Pensiune fonduri europene

Casa are parter și etaj, iar la exterior dispune de un pridvor tipic arhitecturii românești. Decorurile interioare reflectă o atmosferă caldă, cu numeroase elemente tradiţionale, dar reinterpretate în stil provensal. Mobilierul a fost realizat de meșteri locali, după modele create de Elena Hison.

Pensiunea are la etaj cinci dormitoare cu băi proprii, iar la parter se află un living foarte spaţios și o bucătărie complet utilată.

„Cel mai mult iubesc șemineul”, se confesează Elena Hison. „Reprezintă și el tot o creaţie personală.”

Pensiune fonduri europene: Spiritul pensiunii Chalet Hovel

„Dacă ar fi să descriu într-un cuvânt spiritul Chalet Hovel, aș alege cuvântul «acasă». Asta simt eu când mă gândesc la cabană și asta simt și turiștii care ne-au trecut pragul. Cu toţii ne spun că se simt ca acasă. Le place absolut totul, de la amenajările interioare ale casei până la liniștea zonei, faptul că pensiunea e ușor accesibilă, dar în același timp este și retrasă, asigurând intimitate și odihnă”, spune proprietara conform revistei Romania Rurala.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine