Cele mai bune soiuri de coacaze negre pe care le puteti cultiva in Romania. Iata o lista, care, fireste, nu este exhautiva, si pe care o puteti completa si dvs. cu sugestii, in sectiunea de comentarii.
Coacazul a castigat tot mai mult teren si in Romania, deoarece consumatorii au descoperit beneficiile acestor fructe. Pentru cei care doresc sa cultive, este bine de spus ca aceasta planta – coacazul – prefera solurile luto-nisipoase si luto-argiloase.
Principalele soiuri de coacaze negre cultivate la noi sunt: Amurg, Perla neagra, Record 35, Poli 51, Ronix, Abanos, Deea, Tsema, Tinker.
Soiuri de coacaze negre: Bogatar
Este un soi rusesc, formeaza tufe globuloase, rasfirate, de inaltime medie. Florile, in numar de 3-10, grupate in inflorescente, au sepalele colorate in rosu-viu. Soiul este partial autofertil. Ciorchinii contin 6-10 bace mari, sferice, de culoare neagra-albastruie, fara luciu.
Bobitele sunt suculente, gustoase, slab foxate, apreciate si pentru consum in stare proaspata. Se matureaza de regula in decadele I si II ale lunii iulie.
Soiul este destul de productiv, poate atinge productii de peste 8 tone la hectar. Din cauza sensibilitatii la seceta, plantarea trebuie sa se faca in zone cu precipitatii mai abundente (peste 800 mm) sau in conditii de irigare.
Tsema
Este un soi de coacaz ce formeaza tufe de vigoare mijlocie, care se apleaca sub greutatea rodului. Are un grad inalt de fertilitate: peste 80% fructe legate.
Are toleranta la rugina si antracnoza, insa este sensibil la fainare. Din acest motiv necesita tratamente. Fructele sunt de marime mijlocie, dulci-acidulate, cu aspect comercial atragator.
Maturarea fructelor este semi-timpurie, in general in ultima parte din iunie.
Tifel, soi polonez
La capitolul cele mai bune soiuri de coacaz nu putem sa il omitem pe Tifel, un soi de origine poloneza, cu o tufa in forma sferica. Ofera o productie cat se poate de buna, daca este ingrijit corespunzator, de circa 12 tone la hectar.
Este un soi timpuriu, fructele incepand sa se coaca la inceputul lunii iulie, potrivit Dr. Ing. Nelu Orlaie.
Tiben
Tiben este un alt soi de coacaz negru, originar dinPolonia, insa cu o crestere ceva mai mica decat Tifelul. Boabele ajung la aproape 4 grame, frumoase, cu un gust placut. Ca si productie, undeva la 9-10 tone la hectar.
Acest soi infloreste spre in luna mai, iar coacerea fructelor are loc in luna iulie.
Baldwin
Este un soi de coacaze de origine engleza, a fost introdus la noi in 1968. Este un soi viguros, cu cresteri la inceput erecte, dar care apoi, sub greutatea fructelor, tufa capata o forma sferic-turtita.
Pulpa este suculenta, de culoare verde-deschis, cu gust acidulat, de calitate buna. Soiul are o inflorire timpurie (este un defect), rezistenta la boli si daunatori, insa este pretentios la sol.
Prefera terenurile mai grele si reavane, reactioneaza bine la fertilizare. Produce an de an, fructele se matureaza la 2-3 zile dupa soiul Negre Mari, iar in procesul de polenizare este autofertil.
Abanos
Vigoarea tufei este mare, formand tufe inalte, cu tulpini semigroase ce se autosustin sub greutatea rodului. Perioada de inflorire este timpurie, odata cu soiul Tsema.
Fructele sunt mari, de circa 1 gram, de culoare neagra, intensa. Perioada de maturare a fructelor este de asemenea timpurie, la sfarsit de iunie.
Cele mai bune soiuri de coacaze negre: Consort
Consort este de vigoare mijlocie, cu tufa de forma invers piramidala, relativ stransa. Tulpinile sunt in general lungi. Ciorchinii, de lungime medie, cu boabe mari, uniforme ca marime, au forma aproape sferica si culoarea neagra.
Fructele ajung la maturitate la 2-3 zile dupa soiul Negre Mari. Primavara infloreste mai tarziu, iar mugurii de rod diferentiaza pe aproape toata lungimea cresterii anuale.
Soiul Consort se caracterizeaza prin productii potrivit de mari (7-8 tone la hectar) si constante. Primavara infloreste mai tarziu, iar mugurii de rod diferentiaza pe aproape toata lungimea cresterilor anuale. Pulpa este dulce-acrisoara.
Daniel’s September
In categoria cele mai bune soiuri de coacaze negre merita sa-l mentionam si pe acesta. Tufa are forma turtita si este destul de rara. Ciorchinii sunt potrivit de lungi (in medie de 6 cm), cate 1-2 la un loc, cu boabe de marime mijlocie si care se micsoreaza de la baza la varful ciorchinelui.
Citeste si: Plantatia de coacaze, o idee de afaceri inspirata pentru micii fermieri
Culoarea boabelor este neagra-albastruie, cu pulpa verzuie, suficient de suculenta si buna la gust. Soiul se caracterizeaza prin inflorire si maturare tarzie a fructelor. Este unul din cele mai productive soiuri de coacaze din zonele mai inalte (6-12 tone la hectar).
Este potrivit de rezistent la temperaturile scazute din timpul iernii si primaverii si mai putin rezistent la seceta.
Cele mai bune soiuri de coacaze negre: Negre mari
Nu are o origine 100% cunoscuta, insa este cel mai raspandit soi de cultura. Are o crestere viguroasa, cu tulpini puternice, cu lastari grosi si numerosi.
Soiul se caracterizeaza prin rezistenta mijlocie la ger si seceta, la boli si daunatori. Infloreste semitimpuriu, iar fructele se matureaza in prima decada a lunii iulie. Se preteaza atat pentru consum in stare proaspata, cat si pentru industrializare.
Record, soi romanesc de coacaze negre, creat la Cluj
Soi romanesc creat la Cluj si introdus in 1972. Pulpa este ferma, dulce acidulata, cu un gust bun si de calitate buna.
Soiul se caracterizeaza prin rezistenta la temperaturi scazute si o usoara sensibilitate la antracnoza. Leaga bine fructele chiar in conditii mai putin favorabile, avand o perioada lunga de inflorit (15-21 zile). Este un soi relativ productiv, 6 tone la hectar.
Tinker
Este un soi de origine engleza, cu o tufa viguroasa, usor compacta, cu ciorchini lungi, ramificati.
Pulpa este galben-verzuie, suculenta, acrisoara, de calitate medie. Fructele ajung la maturitate in luna iulie, cu circa 4 zile dupa soiul Negre Mari.
Este insa un soi mai pretentios la sol. Se remarca prin rezistenta sporita la temperaturile scazute din primavara.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro