Categorii
Culturi bio

Cel mai bun ingrasamant de gradina: iata cum trebuie folosit

Cel mai bun ingrasamant de gradina este gunoiul de pasare, deoarece aceste contine o valoare mare de nutrienti. Astfel, gunoiul de la gaini, gaste sau rate este un ingrasamant fertil mai ales pentru culturile de gradina, cat si pentru pomii fructiferi.

Foarte bogate in fosfor, azot si potasiu, excrementele de la pasari imprastiate in gradina duc la cresterea aciditatii. Astfel este nevoie de administrare corepunzatoare in timpul lucrarilor agricole.

In ce cantitate trebuie folosit

Gunoiul de la gaini, gaste, rate sau de la porumbei este cel mai bun ingrasamant pentru gradina. Acesta trebuie adunat si pastrat in magazii sau soproane si, cel mai important, nu trebuie sa fie expus razelor de soare. Trebuie neaparat acoperit cu un strat de pamant sau cu o folie inchisa la culoare.

Pentru fertilizarea unui hectar agricol, fie ca vorbim de legume sau pomi fructiferi, este nevoie de circa 1 – 1,5 tone de gunoi de pasare. Pentru un hectar de cartof ar fi necesar cam jumatate de tona, intrucat aceste resturi de pasare vor fi puse doar la cuiburile de cartofi.

Cel mai bun ingrasamant de gradina: cum il administram

Gunoiul de pasare poate fi administrat atat direct cat si in solutie. Astfel, un kilogram de excremente de pasare se pune cu 4 – 10 litri de apa, iar solutia se aplica in perioade de vegetatie a legumelor precum tomate, dovlecei sau cartofi.

Cea mai eficienta metoda de a folosi gunoiul de la pasari este prin lasarea lui sa putrezeasca timp de un an inainte de a fi imprastiat in gradina.

Uneori, gunoiul de pasari are un continut dublu sau, in unele cazuri, chiar si de 4 ori mai mare de nutrietni decat gunoiul de grajd.

Pe primul loc ca efificienta este gunoiul de gaina, urmat de cel de rate si gaste. Este bun si cel de la porumbei, insa este mai greu de adunat cantitatile necesare pentru a fertiliza o sera sau o gradina mai mare.

imagine-autor

De Antonio Zaharia

Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.