Cei mai iuti ardei din lume: romanul care creste cele mai exotice soiuri

0
176
Cei mai iuti ardei din lume
Cei mai iuti ardei din lume

Cei mai iuti ardei din lume, precum soiurile Jalapeno, Habanero si Cayenne, sunt crescute cu multa pricepere si daruire de catre un tanar din Timis, pe o suprafata de numai cateva mii de metri patrati. Ceea ce parea mai mult o pasiune, s-a transformat intr-o afacere de succes, cu produse dorite de cele mai prestigioase restaurante.

Vrem sa va prezentam astazi povestea lui Predrag Jivici, un tanar din localitatea Cenei, judetul Timis, care, acum mai bine de 6 ani, a reusit sa isi infiinteze propria sa plantatie cu ardei iuti.

A testat diverse soiuri originare din Mexic, a invatat tot mai mult tehnologia de cultivare si a reusit sa isi puna la punct si un sistem de valorificare.

“Primele interactiuni cu ardeii iuti au fost prin facultate, atunci cand aveam diverse ghivece cu acestia. A fost o pasiune, de aceea am inceput initial cu un teren la Cenad, acum ne-am mutat mai aproape de Timisoara, in Cenei mai exact. Am inceput sa cultiv cei mai iuti ardei din lume pe o suprafata nu mai mare de 2.000 mp. Am inceput cu doua solarii de 100 mp, unul dintre el il folosim pentru dezvoltarea rasadurilor. Dupa numeroase teste de soiuri, am ales doar cateva care mi-au placut cel mai mult, este vorba de Jalapeno, Habanero si Cayenne”, spune tanarul.

Cei mai iuti ardei din lume: cum a gandit tanarul valorificarea

Pentru a avea succes cu o afacere agricola, trebuie sa te gandesti inainte de toate la valorificare. Lucru pe care tanarul l-a pus la punct in cele mai mici detalii.

Prin urmare, soiurile pe care le-a ales sa le cultive sunt alese si pe considerente cromatice, astfel incat sa-i ofere posibilitatea sa realizeze niste cutii speciale, transparente, cu diverse sortimente de ardei iuti.

“Am vrut de la inceput sa ma adresez mai multor tipuri de consumatori, atat celor care au mai exprimentat, cat si cei novici sa le spun. Am creat niste mixbox-uri, niste cutii speciale in care pun diverse sortimente de ardei iuti, iar aspectul aici conteaza foarte mult, culoarea fiecaruia. Aceste tipuri de mixbox-uri le ofer celor care nu au interactionat mai deloc cu astfel de soiuri din cei mai iuti ardei din lume, pentru a-si face o idee”, spune Predrag Jivici.

Cei mai iuti ardei din lume
Cei mai iuti ardei din lume

Cat de iuti sunt cei mai iuti ardei din lume

In lumea ardeilor iuti si foarte iuti exista o modalitate prin care se verifica iuteala acestora. Desi nu este o scara foarte precisa de masurare, ea bazandu-se pe sensibilitatea oamenilor la capsaicina (substanta componenta activa), ne ofera totusi un mod de a intelege cat de iuti sunt unii ardei.

Aceasta scara care masoara iuteala ardeilor se numeste Scala Scoville (SHU). Concentratia de capsaicina poate fi aproximativ estimata la ~18μM/SHU.

Trebuie sa precizam ca plantele produc capsaicina pentru a descuraja consumul lor de catre animale, prin urmare vorbim de un sistem de aparare al plantelor. Consumul de ardei si alimente picante sunt adesea incurajate pentru sistemul imunitar, insa trebuie sa aveti grija sa nu consumati prea des sau sa nu aveti diverse afectiuni care pot fi declansate de ardeii iuti.

Soiurile de ardei iuti cultivate de tanar

In gradina cultivatorului cel mai iute ardei este soiul Habanero, acesta detinand chiar recordul de iutime in anul 1999. Varietatile cele mai cunoscute ale acestui soi sunt cele rosii, oranj, insa si albe si mari. Ardeii iuti Habanero sunt mai putin lunguieti, mai degraba turtiti, avand circa 5 cm lungime. Are o aroma care aduce cu cea a fructelor, precum si usor citrica, descrie tanarul din Timis acest soi de ardei iute.

Un alt soi de ardei iute cultivat de tanar este si Jalapeno, de marime medie si de culoare rosie. Este lunguiet, cu un varf rotund si are un diamentru de circa 2,2 cm. Are aproximativ intre 2.500 si 10.000 de unitati Scoville (SHU). Datorita pulpei sale mai grase este folosit in preparate proaspat.

Cayenne este de asemenea un alt soi pe care Predrag Jivici il cultiva, datorita fructelor sale subtiri si lungi, ce par a fi “chilli”. Este evaluat intre 30.000 si 50.000 de unitati Scoville (SHU).

Cei mai iuti ardei din lume
Cei mai iuti ardei din lume

Cei mai iuti ardei din lume: de unde isi procura semintele

Din dorinta de a testa cat mai multe soiuri si seminte, in special pentru a-si da seama de calitatea acestora, tanarul achizitioneaza aproape in fiecare an seminte de la diversi producatori consacrati din toata lumea.

In ultima perioada a ales insa sa cumpere de la un magazin din Marea Britanie.

“Am testat diferite seminte, de la mai multi producatori, insa de curand am decis sa cumpar mai mult, sa ma axez, pe un magazin de profil din Marea Britanie. Plicul cu seminte este undeva la 4 euro, insa poti avea reduceri consistete daca ei o cantitate mai mare”, ne-a mai spus tanarul.

Cum se cultiva cei mai iuti ardei din lume

Tehnologia de cultivare a ardeilor iuti nu este dificila, insa necesita o atentie destul de mare din partea cultivatorului. De exemplu, ardeii au nevoie de cat mai multa caldura, o perioada de timp cat mai mare, tocmai pentru a simula clima foarte calda care se regaseste in Mexic.

Este necesara de asemenea o perioada lunga de dezvoltare a ardeiului uite, de exemplu soiul habanero avand nevoie circa 6 luni pentru a ajunge la maturitate (si pentru a fi recoltat).

“Am o rasadnita incalzita unde pun semintele la germinat, in general incep prin februarie. Astept ca temperatura sa mai urce putin in solar. Folosim tavi simple, celulare, unde lasam planta sa germineze circa doua saptamani. Apoi mutam rasadurile in ghivece cubice. Stau circa o luna in solar, apoi le transferam afara, cand ajung sa aiba o inaltime de circa 30 cm”, explica tanarul.

In medie, un soi de ardei iute exotic poate produce cam 20-25 de fructe (aproximativ 15 grame pe ardei).

Valorificarea ardeiulor iuti

Strategia de vanzari pusa la punct de Predrag Jivici pentru comercializarea celor mai iuti ardei din lume se bazeaza atat pe restaurantele de nisa, cat si pe consumatorul final.

“Preturile sunt adaptate consumatorului din Romania, de aceea vand soiul Jalapeno cu 40 lei kilogramul, iar Habanero cu 80 lei kilogramul. Cayenne, 60 lei/kg. Vanzarea preponderenta se face la restaurante de profil, localuri inclusiv in Bucuresti. Este o afacere profitabila, daca reusesti sa produci mai mult, sa cultivi mai mult, si automat sa ai si o desfacere mai mare”, ne-a mai spus tanarul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here