AcasăLegume si fructeCeapa rosie de Buzau, soiul iubit de romani pentru gust si productivitate

Ceapa rosie de Buzau, soiul iubit de romani pentru gust si productivitate

Ceapa rosie de Buzau este un soi local care se cultiva in tara noastra de foarte mult timp. Cultivatorii lauda acest soi pentru productivitatea sa, cat si pentru faptul ca nu este pretentios sau sensibil la daunatori.

Formarea cepei de Buzau dateaza de acum aproximativ 200 de ani, cand, in zona Munteniei se intensificasera schimburile comerciale cu bulgarii, acestia din urma cumparand de la noi sare.

Agricultorii romani foarte posibil sa fi important seminte de ceapa, din diferite soiuri, cam in aceasta perioada dezvoltandu-se biotipul de ceapa de Buzau, care, foarte interesant, la inceput era denumita popular „Bot de Vulpe”, conform explicatiilor oferite de cercetatorul Costel Vinatorul.

Asa, buzoienii au inceput sa cultive tot mai multa ceapa, iar o buna parte din surplus s-a incercat a fi vandut si in Ardeal, doar ca acestia preferau ceapa rosie. Prin selectie si ameliorare, ceapa de Buzau a inceput si ea sa fie rosie, ajungand in cele din urma la forma si caracteristicile pe care le cunoastem astazi.

Ceapa Buzau
Ceapa Buzau Foto: CampusTV Buzau

Ceapa de Buzau – de ce este atat de dorita?

Pe langa detaliile tehnice despre cultivare, ceapa de Buzau este recunoscuta de consumatori ca fiind aromata, zemoasa si mai putin iute decat celelalte soiuri. De aceea, acest soi este preferat de gospodine atat ca ingredient la mancare, cat si sa o mananci cruda.

„Funiile acelea frumoase, cu ceapa rosie, putini stiu, ca ele sunt obtinute din samanta, nu din arpagic, ceea ce este o mare realizare. De aceea este dulce, suculenta, echilibrata. In plus, are o capacitate foarte buna de pastrare peste iarna”, spune Costel Vinatoru.

Acest soi de ceapa are un bulb mare de peste 120 grame. Un alt avantaj este ca pentru cultivare este necesara o cantitate mica de material saditor, circa 4-7 kg la hectar. In schimb, daca am pune arpagic necesarul ajungea la 600-800 kg la hectar.

Capacitatea de productie pentru ceapa de Buzau atinge 60 de tone la hectar.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine