AcasăCulturi bioCea mai simpla schema echologica de tratament pentru pomii fructiferi

Cea mai simpla schema echologica de tratament pentru pomii fructiferi

Pentru a obtine fructe sanatoasa si chiar aspectuoase este important sa tinem cont de tratamentele necesare pentru fiecare specie. In cazul plantatiilor industriale se cunoaste faptul ca fara niste tratamente chimice bine puse la punct productiile pot scadea drastic.

Insa, daca avem o livada de familie putem sa avem grija de pomii fructiferi si cu ajutorul unor tratamente ecologice. Iar acestea nu trebuie sa fie intodeauna deosebit de scumpe. Firese, in cazul tratamentelor ecologice nu vom avea productii mari si nici fructe in totalitate sanatoase.

In schimb, vom obtine fructe naturale, pe care le putem manca fara grija. Iata ce tratamente sunt recomandate de site-ul ParadisVerde.ro:

Tratamentele ecologice pe care le putem face iarna

In acesta perioada putem interveni la plante cu tratamente pe baza de cupru, care sa aiba o concentratie dubla sau chiar tripla. Vom ajuta in acest fel planta sa fie mult mai putin susceptibila la infectii.

La dezmugurire putem interveni si cu un tratament pe baza de ulei. Acesta are rolul de a reduce numarul de insecte daunatoare care se afla in procesul de hibernare.

Scuturarea petalelor, momentul optim pentru un alt tratament

Specialistii in pomicultura recomanda sa aplicam tratamente atunci cand scuturarea petalelor florilor este la circa 30%, deoarece in acest moment riscul de infectie (boli, daunatori) este cel mai mare.

De exemplu, viespea prunului poate fi un dauantor frecvent intalnit in acea perioada, care poate produce pagube insemnate livezii.

Tratamentul dupa caderea fiziologica

Inca un moment important in care ar trebui sa intrvenim cu tratamente este dupa caderea fiziologica. Acesta perioada este in general in luna iunie, cand exista o explozie a insectelor si daunatorii.

Putem interveni cu un fungicid, pe care sa-l amestecam eventual cu un insecticid.

Tratamante recomandate vara

Cele mai frecvente probleme pe care le putem intalni vara sunt omizile defoliatoare. In acest caz un tratament ar trebui sa fie suficient, daca este facut relativ repede de la aparitia atacului.

Daca vorbim de afide, specialistii recomanda ca tratamentul sa fie repetat si la 4-5 zile pentru a ne asigura si ca generatia in stadiu de ou este distrusa.

Citeste si: Schema tratament semintoase pentru pomi fructiferi sanatosi

Tratamente la caderea frunzelor (toamna)

In toamna, in perioada caderii frunzelor, este din nou important sa realizam tratamente, pentru ca vom ajutam in acest fel pomii sa fie mai rezistenti anul urmator.

Vom utiliza aici tratamente asemanatoare precum cele folosite iarna.

Important:

Utilizati un amestec dintre un fungicid si insecticid, cu actiune sistemica.

Citeste si: Combaterea buruienilor la mar si par

In afara de tratamentul cu cupru, pe care il putem da la toate speciile, nu exista un tratament care sa il putem da la orice specie. Putem imparti cel mult pomii in specii, samburoase (piersic, cires, visin) sau samburoase, precum marul, parul, pentru a stabili tratamente diferite.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine