Categorii
Apicultura

Ce sunt ramele claditoare, de masurat si de ouat in apicultura

In componenta stupului exista mai multe tipuri de rame. De exemplu rama claditoare are o particularitate speciala: speteza de sus este mobila, iar in loc de umerase de sprijin are doua bucati de balot intoarse in unghi drept si fixate sus, pe spetezele laterale.

La opt centimetri mai jos de speteza mobila este fixata o sipca sub care, pana jos se intinde un fagure normal, in care matca oua.

Obisnuit din aprilie pana in august, in fiecare stup sunt doua rame de acest fel, rame ce se introduc in cuibul coloniei; ele dau posibilitatea albinelor sa valorifice secretia glandelor cerifere in spatiul liber de 7-9 cm aflat sub speteza superioara care este mobila.

Acolo albinele construiesc libere faguri care obisnuit contin celule de trantor. In felul acesta albinele nu mai strica forma celulelor din fagurii artificiali dati la cladit pe care altfel i-ar modifica in unele parti pentru a putea creste in colonie si un oarecare numar de trantori.

Cum fagurii claditi sub aceasta speteza mobila sunt taiati regulat la 5-6 zile, se realizeaza intr-un sezon o productie de ceara de 0,8 – 1,5 kg la fiecare stup puternic.

In timpul verii, in perioadele de cules abundent, ramele claditoare se pot pune in mijlocul cuibului.

Rama de masurat

Rama de masurat are forma si masura exacta a ramelor tipului de stup ce predomina in prisaca. Ea este impartita in patratele de 5×5 cm prin intinderea unor sarme verticale si orizontale.

Suprafata fiecarui patratel din retea este de 25 cm patrati, avand in cuprinsul sau exact 100 de celule de albine lucratoare sau 60 din cele de trantori.

Cu ea se masoara suprafata puietului in decimetri patrati. pentru usurarea calculelor si aflarea dintr-o data a suprafetelor ocupate de puiet unele din sarmele ramei de masura sunt vopsite cu rosu: cele verticale si cele orizontale, ce cuprind cate un grup de patru patratele. In felul acesta in rama retea de masurat apar patrate mari decate 1 dm patrat.

Rama de ouat

Sau mai precis “ramele de ouat” sunt ramele care se pun sub izolator impreuna cu matca. Aceasta depune oua a caror varsta se stie precis, in vederea cresterii de matci sau in lucrarile premergatoare producerii laptisorului de matca.

Obisnuit se foloseste un fagure in care albinele au mai crescut cateva generatii de puiet, fagure cald si stropit mult diluat pus apoi in cuib; pe suprafata superioara se scrie ziua introducerii matcii pe fagure; rama se retrage dupa 12 ore de la depunerea oualor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.