AcasăCasa si gradinaCe este lupinul alb? La ce se foloseste si cum se cultiva

Ce este lupinul alb? La ce se foloseste si cum se cultiva

Lupinul alb are origini vechi, inca de pe vremea romanilor, de prin secolul al IV-lea i.e.n., originar de pe tarmul sud-estic al Mediteranei. Aceasta planta era cunoscuta atunci ca amelioratoare a fertilitatii solului.

Cu timpul, lupinul alb a ajuns usor usor in Europa, in prima faza in Germania. Aceasta planta se cultiva pentru boabele sale, care se intrebuinteaza atat la prepararea unor mancaruri, cat si la prepararea unor salate. In cultura mare, lupinul mai este folosit ca ingrasamant verde sau ca planta furajera.

Caracteristici ale plantei Lupin alb

Lupinul este o planta anuala, cu radacina pivotanta, puternic ramnificata. Tulpina poate ajunge la o inaltime de 0,5 – 1 metru. Florile sunt lung petiolate, palmate, formate din 5-10 foliole inguste.

Fructul este o pastaie cu 4-6 boabe, dehiscenta.

Are cerinte moderate fata de clima. Temperatura minima de germinatie a semintelor este de 3-4 grade Celsius. Gerurile usuoare de primavara de -2 grade Celsius si chiar de -5 grade Celsius sunt suportate de plantele tinere.

Lupinul poate urma in cultura dupa oricare planta, iar el este o buna premergatoare pentru majoritatea speciilor legumicole. O particularitate a lupinului este aceea de a suporta monocultura.

Cum se infiinteaza o cultura de lupin alb

Infiintarea culturii are loc primavara imediat dupa ce terenul permite intrarea utilajelor pentru pregatirea solului. Se insamanteaza in randuri duble, la distanta de 70 cm intre benzi si cu 20 cm intre randurile din banda.

Samanta se incorporeaza in sol la adancimea de 3-5 cm. Se folosesc 80 – 100 kg seminte la hectar, in functie de valoarea culturala a acestora.

Ca lucrarile de ingrijire sunt de mentionat: grapatul obligatoriu, pentru sfaramarea crustei si prasitul ori de cate ori este necesar.

Momentul de recoltare este atunci cand pastaile din varful plantei s-au copt. Recoltarea se face mecanizat la cultura mare si se poate obtine peste 2 tone de boabe la hectar.

Pentru producerea semintelor este necesar sa se asigure o distanta de izolare in spatiu de minim 50 m intre soiuri si intre culturile semincere si cele destinate consumului de boabe uscate.

Citeste si: Taierile la visin: cum se fac pentru o productie de calitate

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine