AcasăLegume si fructeCe este ceapa de tuns si la ce o poti utiliza

Ce este ceapa de tuns si la ce o poti utiliza

Ceapa de tuns, denumita in mediul academic Allium fistuliosum, este un sortiment vechi de mii de ani, originara din Asia de Nord. Pe la noi se mai numeste si ceapa cioreasca sau cepsoara.

In Romania aceasta planta putem spune ca nu se cultiva mai deloc pe suprafete medii sau mari, fiind utilizata doar in gradini, ghivece, balcoane. In schimb, ea este utilizata ca un ingredient de mare valoare in bucataria japoneza.

Caracteristici

Este o planta perena de dimensiuni reduce, ce are ca o caracteristica principala faptul ca in jurul bulbului principal se nasc alti bulbi tineri. Este asadar destul de facil sa fie inmultita, fiind necesar doar sa despartim tufele formate.

Bulbul putem spune ca este o prelungire a tulpinii false, care poate sa ajunga si la inaltimea de 20-30 cm.

Ceea ce se consuma de la aceasta planta sunt frunzele, care apar primavara devreme. Le putem remarca prin faptul ca sunt subtiri, necarnoase, de culoare verde-inchis. La gust este exact ca ceapa verde.

Semintele sunt foarte mici, au circa 2 milimetri lungime. Le puteti pastra in locuri propice chiar si 4-5 ani. Indicat, totusi, este sa o pastrati maxim 4 ani, apoi sa o reinnoiti.

Dupa semanare ceapa de tuns rezista in cultura 5-6 ani.

Pretentii fata de mediu

Chiar daca pare firava, ceapa de tuns are o capacitate buna de a rezista la temperaturi scazute. De asemenea, nu are pretentii mari in privinta apei, rezista asadar si la seceta.

Citeste si: Soiuri de ceapa: pentru camp, gradini si solarii

Cel mai potrivit sol pentru dezvoltarea ei este cel usor, nisipos, bine desfundat pana la o adancime de 30 cm. Totodata, pentru o productivitate sporita, se recomanda si ingrasarea cu compost.

pH-ul solului este bine sa fie situat intre 6-6,7. De asemenea, pamantul reavan este cel mai potrivit pentru ceapa de tuns. In ghivece, daca este cultivata, se pot pune si pietricele, pentru a asigura un bun drenaj al apei.

Cum se infiinteaza o cultura de ceapa de tuns

Recomandarea specialistilor este ca semanarea sa se faca toamna, in septembrie sau octombrie. Daca acest lucru nu este posibil se poate face si in primavara (martie, aprilie, mai).

In functie de suprafata cultivata, se recomanda, pentru zone mai mari, ca semintele sa fie amestecate cu rumegus sau nisip, deoarece sunt foarte mici. Adancimea de semanat circa 0,5 cm.

Se niveleaza cu brazda. Rasarirea se va produce in circa 2 saptamani.

Lucrari de ingrijire

Pentru a nu fi sufocate de buruieni este bine sa facem o rarire a plantelor la 10 cm intre ele si la 20 cm intre randuri. O fertilizare, toamna, cu compost, este de asemenea indicata.

Ceapa de tuns la ghiveci
Ceapa de tuns la ghiveci Foto: Legume Pe Bune

Incepand cu anul 2 ceapa de tuns o sa infloreasca. Floarea este globuloasa si de culoare violet, asemanator ca la ceapa comuna. Dar, in momentul cand aceasta infloreste, frunzele nu mai sunt la fel de bune.

Creste cel mai bine daca temperaturile sunt intre 18-25 grade Celsius.

Pentru a nu avea probleme cu daunatorii se recomanda ca plante premergatoare: cartof, tomate, ardei, vinete, castravete, pepene, dovlecel.

De ce se strica ceapa in pamant?

Recoltarea

Frunzele se recolteaza periodic, incepand cu 2 luni de la semanat, avand grija sa nu se taie toate frunzele din jurul tulpinii, prin taierea de la colet. Productia de frunze este de circa 2.500 kg la hectar.

Daca nu aveti gradina, o puteti cultiva si la ghiveci, la fereastra geamului.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine