Busuiocul cerbilor este o planta mai putin cunoscuta, dar care are totusi niste beneficii importante pentru sanatate.
Actioneaza ca dezinfectant al cailor respiratorii, stimulent al secretiilor bronsice, expectorant, carminativ in afectiuni ale aparatului digestiv.
Uleiul esential are in uz intern proprietati antiseptice, carminative, iar extern actiune replianta a insectelor.
Compozitie chimica
Uleiul esential, obtinut prin antrenare cu vapori de apa, contine in principal pulegona (pana la 90%), mentona, izomentona, piperitenona, octanol. Planta mai contine tanin si diosmina.
Recomandari
In gastrite si dispepsii (digestii dificile, dureroase) si in combaterea flatulentei; in afectiunile cailor respiratorii ca expectorant, stimuland secretiile bronsice si usurand expectoratia, potrivit cartii Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z, de Ovidiu Bojor.
Se mai recomanda empiric in guta, anasarca si ca stimulent al sistemului nervos.
Mod de preparare si administrare
Partile aeriene ale plantei recoltate in timpul infloririi, o lingurita la o cana de apa; se beau 3 cani pe zi, dupa mesele principale.
Se poate prepara si o tinctura din 10 g planta la 100 ml alcool de 70 grade, prin macerare timp de 8 zile. Se iau 40-50 picaturi in putina apa, dupa mesele principale.
Contraindicatii
Uleiul esential nu se utilizeaza intern, fiind toxic si avortiv, din cauza continutului in pulegona. In doze mari, uleiul esential poate duce, intern, la intoxicatii grave.