AcasăLegume si fructeCe distante se recomanda intre pomi

Ce distante se recomanda intre pomi

Atunci cand plantam pomii fructiferi trebuie sa alocam destul de multa atentie si distantelor dintre acestia. Ramurile pomilor nu ar trebui sa se impreuneze, iar intre extremitati ar fi bine sa existe un spatiu suficient pentru aerisire.

Pentru mar si par de exemplu, o distanta optima intre pomi pe rand ar fi de 6 metri. Chiar daca la inceput, cand ii plantati, aceasta distanta o sa vi se para destul de mare, de fapt, coroana de la trunchi va avea circa 1 – 2 metri, asadar trebuie sa calculam distantele pentru pomii adulti.

La prun distantele poti fi putin mai mici, adica undeva la 4 m intre pomi pe rand. Cam aceeasi distanta o puteti utiliza si pentru cais.

La cires se recomanda o distanta putin mai mare de 5 m intre pomi pe rand. Tot 5 metri se recomanda intre randuri.

La nuc, o alta specie admirata de romani, distantele optime pe rand, intre pomi, ar fi de 7-8 metri. Si cam aceleasi distante si intre randuri.

Distantele intre randuri nu pot fi mai mici decat cele impuse intre pomi pe rand. Pot fi insa chiar mai mari pentru a permite si accesul mijloacelor mecanice.

Densitatea mult prea mare a pomilor in livada, din dorinta de a avea cat mai multe fructe, de a utiliza cat mai mult spatiul disponibil, va favoriza aparitia bolilor si parazitilor.

De asemenea, daca pomii sunt foarte apropiati nici lumina nu va patrunde suficient pentru dezvoltarea fructelor.

Alte lucrari foarte importante inainte de plantarea pomilor: degajarea terenului, fertilizarea, pichetarea terenului.

Distantele optime pentru plantarea rasadurile de legume

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine