Porcii sunt, fara indoiala, una dintre cele mai inteligente specii de animale de pe planeta. Pe langa folosirea lor in crescatorii, pentru hrana, ei sunt utilizati si ca animale de companie, la fel ca un catel. Ba chiar, unii dintre ei sunt atat de rasfatati incat ii mai vedem balacindu-se in plaje cu nisip fin si apa extrem de curata.
Totusi, intrebarea care se pune este cat traieste un porc. Vom incerca sa oferim un raspuns cat mai amplu.
Exista specii de porci mai longevive, unele fata de altele, insa putem spune ca un porc crescut intr-o gospodarie, ingrijit asa cum se cuvine, poate ajunge sa traiasca intre 15 si 20 ani.
Acelasi interval extins nu se aplica insa porcilor salbatici, mistretilor, acestia traind in medie 5-8 ani. Gradul de periculozitate intr-o padure, dificultatea uneori de a gasi hrana, precum si mortalitatea puilor la nastere pot fi factori care diminueaza durata de viata in cazul porcilor salbatici.
Cat traieste un porc din rasa Vietnamez
Rasa Vietnameza de porc este recunoscuta la nivel mondial pentru carnea sa deosebita, cu un continut mai mic de grasime. Merita spus ca aceasta rasa este una cu o longevitate ridicata, exemplarele putand trai si 20 ani.
De exemplu, recordul mondial pentru „Cel mai batran porc din lume” este detinut unui porc din rasa Vietnameza, pe numele sau Oscar, care a murit in 2010 la varsta de 21 ani si 13 zile.
Porcii Duroc
Si aceasta rasa se bucura de o larga apreciere a crescatorilor in intreaga lume, inclusiv in Romania. Porcii Duroc pot avea si ei o durata de viata destul de mare, de circa 10-15 ani.
Pentru a avea o viata lunga si sanatoasa se recomanda ca porcii sa fie sterilizati si sa beneficieze de verificari veterinare anuale. Bineinteles, hrana primita conteaza foarte mult.
Landrace
O alta rasa cunoscuta este Landrace, originara din Danemarca. Purceii cresc mari si au nevoie de mai mult lapte decat in mod obisnuit. Porcii Landrace au o longevitate putin mai mica, de circa 6-10 ani.
Cat traiesc porcii crescuti pentru ingrasare
Porcii crescuti pentru ingrasare ating o greutate de peste o suta de kilograme in aproximativ 6-7 luni de viata. Cam aceasta este o durata medie de varsta pentru porcii dedicati sacrificarii. Animalele destinate reproductiei vor ramane intr-o ferma cu circa un an si jumatate mai mult fata de cei pentru sacrificare.
Un asemenea exemplar are potentialul sa traiasca 10-15 ani, insa este foarte probabil sa aiba probleme de sanatate din cauza obezitatii. El isi va dubla dimensiunile pe parcursul a 3-4 ani.
Factorii care afecteaza durata de viata a porcilor
Dupa cum aminteam si putin mai sus, obezitatea joaca un rol important in activarea unor probleme de sanatate la porcii crescuti ca animale de companie. Cei pentru sacrificare, este clar ca vor trece prin acest proces de ingrasare.
Chiar daca porcii sunt omnivori, ei au totusi nevoie de o dieta cat mai variata, cu multe legume verzi si chiar iarba verde, pasune. Pe langa acest lucru, au nevoie de deparazitare frecventa si vaccinuri contra diverselor boli pe care le pot face.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro