Dithane a fost unul dintre cele mai utilizate fungicide de contact de la noi, fiind aplicat atat la tratarea semintelor, cat si in culturile de camp si legume.
Precizam ca nu incurajam utilizarea insecticidelor, in general, dar, in anumite situatii folosirea acestora se impun. Mai mult decat atat, mentionam ca Dithane (substanta activa Mancozeb) a fost interzis incepand cu ianuarie 2022 pe piata din Romania, conform Regulamentului European 2020/2087. Substanta activa a fost eliminata de pe piata pe motiv de perturbator endocrin si toxicitate pentru reproducere.
Cu toate acestea, prezentam in articol dozele la care putea fi utilizat.
Cat Dithane se pune la 10 litri de apa?
Aceasta este cea mai frecventa intrebare cand discutam despre acest fungicid, precum si la ce legume il putem utiliza. Inainte de a raspunde la aceste intrebari e bine sa intelegem putin si modul sau de functionare.
Dithane M-45 200g combate agentii patogeni prin inhibarea germinatiei sporilor. Acest lucru se intampla prin modificarea structurii enzimelor din agentul patogen. Astfel, boala nu mai are capacitatea sa se propage.
Cum se utilizeaza acest fungicid
Pentru fiecare cultura exista cateva observatii diferite, desi, in multe cazuri dozele recomandate sunt aceleasi.
Ceapa
Doza recomandata de fungicid Dithane M 45 este de 0,2 – 0,25% (adica 20g la 10 litri de apa), pentru a combate mana. Trebuie lasat un interval intre stropiri de 7-10 zile. Pentru un hectar, cantitatea de solutie necesara este de 600 litri. Timpul de pauza este de 21 zile.
Cartof
La cartof doza recomandata este de 1,5 – 2,5 kg la hectar, pentru a preveni atacul de mana sau de patare bruna. In cazul combaterii rizoctonioza se utilizeaza 0,5 kg / tona de samanta.
Tratamentele se vor aplica la un interval de doua saptamani incepand cu fenofaza inainte de incheierea randurilor. Timpul de pauza este de 2 saptamani.
Sfecla
La sfecla, pentru a combate Phoma betae si Fusarium sp. se utilizeaza o doza de 8 kilograme la tona de samanta.
Tomate
Puteti utiliza Dithane M-45 cu o doza de 0,2% (20 grame la 10 litri de apa sau 2 kg la hectar), pentru a preveni si combate patarea alba, patarea bruna, alternariozei, patarea cafenie a frunzelor, ofilirea bacteriana sau cancerul bacterian, basicarea frunzelor.
Pentru mana la tomate se recomanda o alta doza si anume 0,2-0,25%(2-2,5 kg/ha) sau 20g la 8 litri de apa.
Se vor aplica maxim 3 tratamente la un interval de 7-10 zile intre stropiri. Este necesara si o pauza de 7 zile.
Castraveti – Cat Dithane se pune la 10 litri de apa
Acum a venit si randul castravetilor. Iata in ce doze putem utiliza acest fungicid. 0,2% (2 kg / ha) sau 20 grame la 10 litri de apa, pentru prevenirea manei si alternariozei (Alternaria cucumerina).
Specialistii recomanda sa se efectueze maxim 3 tratamente pe sezon, cu un interval de stropiri de 7-10 zile. Este necesara o pauza de 3 zile.
La mar si par
Doza recomandata este de 0,2% – 0,3% impotriva rapanului. Se recomanda 1- 3 tratamente: 2 inainte de inflorit, unul imediat dupa inflorit, la un interval minim intre stropiri de 7 zile si de 21 zile in perioada infloritului.
Cantitatea de solutie este de 1000-1500 l/ha.
De asemenea, se poate utiliza la piersic, cais si prun, cu o doza de 0,2% (20g la 10 litri apa).
Mentiune: prin utilizarea unor substante interzice in agricultura riscati amenzi.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro