AcasăLegume si fructeCat de multa caldura au nevoie legumele si pomii fructiferi

Cat de multa caldura au nevoie legumele si pomii fructiferi

Cerintele de caldura pentru legume si pomi fructiferi deopotriva pot fi cat se poate de variate. Pentru cei care isi propun sa infiinteze o ferma legumicola sau sa dezvolte o livada este important sa cunoasca ce plante sunt pretentioase si care nu in privinta caldurii.

Legume

Incepem cu legumele. De exemplu, cele care au cerinte foarte mari de caldura sunt: castravetii. Apoi, pe un loc secund putem pune plantele solano-fructoase, cat si fasolea.

La polul opus, legumele cu cele mai mici pretentii pentru caldura sunt ceapa, verdeturile, varza si radacinoasele.

Pentru organele aeriene ale plantelor interesează temperatura aerului, iar pentru seminţele aflate în procesul de germinaţie şi pentru sistemul radicular se ia în considerare temperatura solului. Spre exemplu, la plantele legumicole, în timp ce seminţele de spanac, ceapă, varză şi rădăcinoase încep să germineze la temperaturi de +3° C, cele ale solano-fructoaselor şi cucurbitaceelor au temperatura minimă de germinaţie de +12°C … 15°C.

Pentru fructificare, temperatura optimă la conopidă este de +18°C …+20°C, la tomate de +25°C … +28°C. iar la castraveţi de, +28°C … +30°C. La temperaturi apropiate de 0°C se întrerupe creşterea, iar sub această limită plantele legumicole termofile pier. Culturile legumicole nu rezistă la temperaturi sub 0°C, cu excepţia verzei.

Pomi fructiferi

Cele mai pretentioase specii de pomi fructiferi, care au nevoie de foarte multa caldura pentru a se dezvolta, sunt: citrusii, maslinul, smochinul. De asemenea, foarte pretentioase sunt si migdalul, caisul, piersicul.

Cu cerinte destul de mari de caldura sunt si: parul, nucul, ciresul, gutuiul.

Mai putin pretentioase la caldura sunt marul, prunul si visinul, iar in categoria celor nepretentioase putem mentiona de alun, coacaz, zmeur, afin.

În perioada de vegetaţie, pomii şi arbuştii fructiferi devin mult mai sensibili. Mugurii floriferi la îmbobocire sunt distruşi la -6°C, florile deschise de la -2°C la +4°C, iar fructele mici la -1,5°C.

Si vita de vie este o planta cu pretentii ridicate fata de caldura, atat pentru pornirea in vegetatie, cat si pentru coacerea strugurilor si lemnului.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine