AcasăUtilaje agricoleCat castiga un tractorist: salariile ajung si la 14.000 lei pe luna

Cat castiga un tractorist: salariile ajung si la 14.000 lei pe luna

Cat castiga un tractorist este poate una dintre cele mai des intalnite intrebari ale absolventilor de scoli agricole. Insa nu doar in randul lor. Tehnologizarea tot mai inalta in agricultura a redus numarul de muncitori necalificati, insa, pe de alta parte, a creat niste posturi, cum e si cazul tractoristilor, foarte bine platite.

Salariile pot incepe de la 1.000 – 2.000 de euro pentru incepatori, insa pot ajunge la peste 10.000 de lei in cazul specialistilor care manevreaza tractoare de sute de mii de euro, computerizate, avand o responsabilitate imensa asupra productiei, cat si asupra starii utilajelor.

Cativa tractoristi din Arad, care lucreaza la Combinatului Agroindustrial Curtici (CAI), detinut de Dimitrie Muscă, se pot mandri cu salarii de peste 10.000 de lei pe luna. In schimb, cei care lucreaza pe utilaje mai vechi, salariul mediu de tractorist este undeva la 4.000 de lei.

Cat castiga un tractorist – Dimitrie Musca: „Aceşti oameni isi merita banii”

Dimitrie Musca este de parere ca nu poti oferi salarii mici unor oameni care lucreaza pe combine de 400.000 de euro. Mai mult, prefera sa pastreze oamenii pe care i-a instruit, altfel ar avea un cost aproape dublu cu persoanele care au invatat sa conduca asemenea utilaje, daca ar pleca.

„Responsabilitatea celui care conduce tractorul e una foarte mare. Pe langa cunostintele necesare de a opera o combina computerizata aproape total sau un tractor de acelasi fel, este foarte important sa iei decizi pentru a evita unele probleme, care ar putea avaria utilajele”, spune Dimitrie Musca, conform Mediafax.

„Cel mai mic salariu este de 4.000 de lei, pentru angajatii care lucreaza pe utilaje mai putin costisitoare. Sunt cativa angajati care intr-adevar ajung la 12.000 – 14.000 de lei. Toti oamenii isi merita banii, pentru ca, in cazul tractoristilor, se lucreaza si 12 ore pe zi. Avem sute de hectare pe care le lucram zilnic”, mai precizeaza Dimitrie Musca.

La combinatul Curtici, Dimitrie Muscă lucreaza in prezent peste 7.500 de hectare si are circa 500 de angajati.

Cat castiga un tractorist
Cat castiga un tractorist

Daca se strica un tractor chemam informaticianul, nu mecanicul

Nivelul de tehnologizare al utilajelor agricole a devenit atat de inalt in prezent incat posibilele probleme care pot aparea se rezolva mai degraba cu ajutor programatorilor decat cu sprijinul mecanicilor.

Un angajat al combinatului agricol din Curtici afirma: „Lucrez in acest domeniu din 1995 si pot spune ca am condus multe utilaje, in diverse etape de dezvoltare. Am condus inclusiv tractoarele romanesti pentru care era uneori nevoie de un ciocan ca sa le faci sa porneasca. Acum, majoritatea utilajelor sunt complet computerizate, de multe ori e nevoie de un informatician pentru a repara anumite aspecte la ele”, spune barbatul.

Un manager de ferma poate ajunge si la 6.000 – 7.000 euro lunar

Un manager specialist in ferma este de asemenea remunerat foarte bine, ajungand la un salariu de aproape 7.000 euro pe luna, informeaza Digi24. Cu toate acestea, asemenea salarii sunt doar varfurile.

Din pacate, chiar si cu unele salarii mari, putini dintre stundenti se gandesc sa lucrez in agricultura, chiar si pe un post de tractorist. Majoritatea isi doresc, chiar de la inceput, salarii cat mai mari.

Citeste si: Cultivă plante pe hârtie și fac practică pe tractoare de muzeu

Exista insa si studenti mai realisti, care isi doresc pentru inceput salarii de cateva sute de euro, fireste, promovand intr-o anumite perioada de timp la responsabilitati mai mari si la o remuneratie pe masura.

Cat castiga un tractorist
Cat castiga un tractorist

Cat castiga un tractorist in fiecare judet

Fara indoiala, salariile nu sunt aceleasi, insa dorim sa prezentam o medie. Astfel, cele mai mari salarii au fost regasite in Bacau, Teleorman, cat si in partea de vest a tarii, salariul mediu fiind de circa 5.000 de lei.

In zona de sud a tarii, salariul mediu ajunge undeva la 4.000 de lei, fiind putin mai mic pentru partea de nord-vest a tarii. Acestea sunt cateva salarii medii, bineinteles ca pot fi companii unde angajatii sunt remunerati chiar mai mult.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

3 COMENTARII

  1. Vise tăticule vise,la noi în Amara Ialomita avem si salarii sub 900, 800 de euro, chiar dacă lucram pe utilaje performante cîte 12, 14 ore pe zi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine