AcasăCasa si gradinaCaprifoi: totul despre plantare si ingrijire

Caprifoi: totul despre plantare si ingrijire

Caprifoiul este o liana ornamentala, cat si o planta medicinala cu numeroase proprietati antiseptice si antibiotice. In popor ea este numita si mana Maicii Domnului, datorita frumusetii vizuale pe care o au florile, cat si pentru parfumul deosebit pe care il emana in perioada de inflorire.

Este o planta care creste si spontan in unele regiuni submontane si chiar in paduri. La inceput, florile sunt albe, ele ajungand in cateva zile la o culoare galben-roscata, de o frumusete aparte. Exista de asemenea si unele soiuri cu flori roz.

Ce trebuie sa stim despre caprifoi

In primul rand, caprifoiul nu are pretentii deosebite in ceea ce priveste solul cultivat, ceea ce o face o planta versatila putand fi utilizata acolo unde alte specii nu ar face fata.

De asemenea, ea este o planta agatatoare, ceea ce ne poate ajuta la decorarea unor zone mai inalte, asa cum sunt si unele garduri etc.

Din punct de vedere al frigului, caprifoiul este o planta rezistenta la temperaturile scazute.

Datorita unui frunzis bogat si a unor flori deosebit de frumoase, planta se poate utiliza cu succes in decoratiuni pentru gradina. Mai ales ca aceasta se dezvolta, infloreste in primavara pana in toamna. Nu sufera din cauza temperaturilor caniculare.

Ce trebuie avut in vedere este ca aceasta planta are nevoie macar de cateva ore de soare in timpul zilei, prin urmare nu se recomanda plantarea ei in zonele umbroase.

Mana Maicii Domnului
Mana Maicii Domnului

Pentru a va bucura cu adevarat de inflorirea caprifoiului trebuie sa acordati o atentie deosebita taierii de primavara. Prin aceasta metoda veti inlatura ramurile bolnave si veti lasa planta sa se dezvolte corect. Ramurile laterale de pe lastarii principali se recomanda a fi scurtati la 3-4 ochiuri. Prin acest mod inflorirea este mai compacta.

Caprifoi plantare

In ceea ce priveste plantarea manii Maicii Domnului (caprifoiului), aceasta se poate realiza atat in primavara, cat si in toamna, deoarece, asa cum mentionam anterior, nu este o planta sensibila la frig. Rezistenta sa la frig este de pana la -23 de grade Celsius.

Inflorirea se produce in perioada iulie – septembrie. Cand ajunge la maturitate, planta poate atinge o inaltime de aproape 5-6 metri. Distanta optima de plantare este de 1,5 – 2 m.

Cele mai bune randamente pentru caprifoi se pot obtine pe solurile nisipoase, cu o aciditate redusa, cat si pe cele argiloase.

Uneori, planta poate sa se confunte cu atacul afidelor, tripsilor sau cu fainarea.

Citeste si: 10 sfaturi pentru a-ti face gradina de legume mult visata

Recoltarea

De la caprifoi se folosesc frunzele, florile si scoarta pentru a prepara unele tincturi sau infuzii.

Important: Nu se vor recolta si nu se vor utiliza fructele de caprifoi, deoarece acestea sunt toxice. Ele pot provoca ameteli, tremuraturi sau chiar probleme cu respiratia.

Caprifoi
Caprifoi

Perioada optima cand se poate incepe recoltarea este din mai pana in iulie inclusiv.

Beneficiile medicinale ale caprifoiului (Mana Maicii Domnului)

Caprifoiul se poate utiliza pentru uz intern in tratarea unor afectiuni precum colibaciloza, combaterea stafilococilor, anginei pectorale, tusei. Se poate utiliza si in uz extern pentru faringite.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine