AcasăFermieri cu profitCapra Alba de Banat: rasa autohtona, cu productivitate superioara, pe care a...

Capra Alba de Banat: rasa autohtona, cu productivitate superioara, pe care a mizat un tanar fermier

Capra Alba de Banat a reintrat in atentia fermierilor romani, datorita adaptabilitatii sale foarte bune la climatul nostru, precum si a productivitatii superioare. Rasa autohtona este din pacate in prezent pe cale de disparitie, de aceea crescatorii care se ambitioneaza sa creasca Alba de Banat sunt demni de lauda. Va prezentam in acest articol un asemenea exemplu.

Florin Balas, in varsta de 29 ani, este un tanar fermier din comuna Berceni, care, in 2012, s-a hotarat, pe langa munca in gradina, sa inceapa sa creasca si cateva caprite. Ceea ce a inceput ca o simpla incercare, micul fermier a ajuns astazi sa detina 60 de exemplare din rasa Capra Alba de Banat, precum si din rasa Carpatine.

„Ne bucuram de viata la curte de mai bine de 18 ani, chiar daca am crescut in Bucuresti. Avem o gospodarie cu gradina de legume, livada. Eu am terminat Liceul Agricol, in domeniul Veterinar. Am inceput din curiozitate mai mult, sa cresc o capra, apoi am decis sa cumparam primele exemplare din rasa Capra Alba de Banat. Imi doresc sa ma extind pe partea de reproductie animale”, ne-a povestit Florin Balas.

Capra Alba de Banat: sociabile, inteligente si cu un „lapte fantastic de bun”

Tanarul fermier s-a decis sa investeasca in rasa capra Alba de Banat deoarece are o capacitate deosebita de adaptare, in special la clima noastra.

Capra Alba de Banat
Capra Alba de Banat

„Am inteles ca aceasta rasa este pe cale de disparitie, lucru care ne-a ambitionat si mai mult sa investim timp si toate resursele noastre in cresterea lor. Nu bucuram ca este o rasa perfect adaptabila la clima noastra, plus ca si ponderea bolilor este mult redusa. Din pacate, la rasele straine, predispunerea la boli este mai ridicata”, ne-a mai explicat crescatorul.

Capra Alba de Banat: productia de lapte si prolificitate

Capra Alba de Banat are in medie o prolificitate de circa 1-3 iezi pe fatare, iar in ceea ce priveste productivitatea aceasta este de aproximativ 3 litri pe zi/pe capra, in cazul exemplarelor multipare.

„Eu nu le fortez cu suplimente pentru productia de lapte, astfel ca exemplarele dau cam 3 litri. Cele la prima fatare dau cam 1,5 – 1,7 kg. Procentul de grasime se situeaza intre 3,5 – 5,5%, cu maxima de 8%”, ne-a mai explicat Florin Balas.

Capra Alba de Banat: hrana

Toate cerealele pentru animale sunt macinate in cadrul fermei pentru a avea siguranta unui amestec echilibrat si lipsit de substante daunatoare.

„Ne concentram pe calitatea mediului in care traiesc si pe verificarea starii lor de sanatate. Alegem cea mai buna alimentatie pentru capritele noastre, fie ca este vorba despre fan de lucerna, paie de orz, leguminoase, cereale sau srot de floarea soarelui”, ne-a mai spus fermierul.

Capra Alba de Banat
Capra Alba de Banat

De asemenea, pentru a se asigura ca exemplarele sale din rasa Capra Alba de Banat au cele mai bune conditii de dezvoltare, grajdul capritelor este, bine iluminat si aerisit, avand totodata si sistem de hranire ce mentine nutretul in conditii optime de igiena.

„Mentinem sezonalitatea naturala a lactatiei, adica nu facem tratamente hormonale. Lactatia dureaza la exemplarele noastre din rasa Capra Alba de Banat din martie pana la inceputul lunii octombrie”, afirma crescatorul.

Dificultatile de a obtine certificatul de urbanism

Tanarul fermier isi doreste sa acceseze fonduri europene pentru masura Dezvoltare ferme mici, ce dispune de un sprijin financiar in valoare de 15.000 euro, numai ca, din motive mai putin obiective i s-a refuzat acordarea certifciatului de urbanism din partea Primariei de care apartine.

„Primaria Comunei Berceni imi refuza eliberarea unui certificat de urbanism pe motiv ca as face abatorizare/sacrificare de animale. Problema este ca ceea ce au scris dansii nu este adevarat. Codurile CAEN eliberate pentru activitatea mea se refera la strict reproductie si crestere. Avand in vedere ca nu am primit certificatul de urbanism, am fost nevoit sa anulez  autorizatia de la DSV Ilfov, riscam alte nereguli”, ne-a spus crescatorul.

Capra Alba de Banat
Capra Alba de Banat

Capra Alba de Banat: caracteristicile rasei

Cei interesati de cresterea rasei Capra Alba de Banat este important sa cunoasca si cele mai importante caracteristici: capul acestora este mic, iar gatul de lungime medie, membrele sunt puternice.

Ugerul este de asemenea dezvoltat, avand o forma de para, pretabil inclusiv la mulsul mecanic. Exemplarele din rasa Capra Alba de Banat nu au coarne.

Florin Balas isi doreste sa se extinda in viitor doar pe partea de reproductie a animalelor si sa devina de asemenea o sursa principala de produse premium, pregatite artizanal, din lapte de capra, cel putin pentru localitatile limitrofe.

Citeste si: Cultivarea lavandei: O familie din Alba face profit din „aurul mov”. Acum construiesc o mica fabrica de procesare

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine