Cand se tunde nucul este o intrebare frecventa care apare in randul pomicultorilor. In acest articol va vom prezenta in linii generale bunele practici pentru lucrarile de taiere la nucifere.
Nucul natural formeaza o coroana conica sau globuloasa. Este o planta unisexuat monoica, iar polenizarea este anemofila. Fructifica pe ramurile scurte. Florile mascule sunt grupate in gameti masculi si se dezvolta pe ramuri laterale, iar florile femele se formeaza din mugurii micsti apicali ai ramurilor.
Nucul obtinut prin samanta formeaza o coroana mai viguroasa, mai mare fata de nucul altoit. Nucul altoit are nevoie de o suprafata mai mica de cultura, dar este mult mai pretentios fata de locul de cultura, sol, aprovizionarea cu substante nutritive, apa. Are insa un avantaj: intra mai repede pe rod.
Cand se tunde nucul: bune practici la plantare
La plantare, varga se reduce cu o inaltime de 130-150 cm Alegerea unui trunchi inalt este determinata de valoarea comerciala a soiului, insa un trunchi mai inalt de 150 cm scade circumferinta coroanei si cantitatea productiei.
Daca puietul este slab dezvoltat se reduce drastic, iar coroana se formeaza abia in anul urmator. Varga de doi ani poate fi redusa pana la lemnul de doi ani, deoarece se activeaza mugurii dorminzi.
In cazul puietului cu coroana formata la inaltimea corespunzatoare, sarpantele se reduc la 2-3 muguri. Se intalnesc des cazuri cand in anul plantarii nucul vegeteaza anemic (emite lastari putini, scurti, cu frunze marunte). Daca se observa acest fenomen, in anul al doilea se efectueaza taieri puternice (de la un mugur la trei) pe suprafata intregii coroane (inclusiv la ramurile de doi ani).
Cand se tunde nucul: alegera sarpantelor
In cadrul taierilor de formare se aleg definitiv doua-trei sarpante la 80-100 cm, care nu se mai reduc in anii care urmeaza. In continuare, ramurile se garnisesc cu elemente de rod si fructe. Se continua formarea coroanei cu alegerea prelungirii sarpantelor si a unor noi sarpante, se stopeaza taierile de reductie.
Incepand cu al treilea sau al patrulea an se alege o ramura viguroasa, cu orientare pe verticala, pentru a prelua rolul axului.
Astfel, pe parcursul a patru-sase ani se obtine o coroana de cele mai multe ori globuloasa, cu o structura aerisita si capacitate mare de rodire.
Cand se tunde nucul: lucrarile de taiere in perioada de rodire
In perioada de rodire se reduc taierile de rarire la strictul necesar. Ramurile uscate si lastarii mai mici se pot elimina si primavara, in schimb ramurile mari, sanatoase, se elimina doar toamna dupa recoltare, in momentul in care incepe uscarea centripeta, iar rana are suficient timp pentru vindecare. Nucul are sucrgeri abundente (lacrimeaza) mai ales primavara devreme, scurgeri care impiedica vindecarea ranilor.
De asemenea, pentru cei care cauta raspunsul la intrebarea cand se tunde nucul, mai precizam ca o atentie deosebita se acorda ramurilor formate pe trunchiul nucului si al castanului sub nivelul sarpantelor alese. Acestea se pastreaza in perioada de vegetatie (pentru a-si indeplini rolul de hranire), dar la sfarsitul acesteia (august), se suprima de la inel.
Recoltarea trebuie facuta cu grija, astfel incat sa nu ranim formatiunile de fructificare.
Acest articol este proprietatea CultivaProfitabil.ro. Copierea si distribuirea acestui continut, pe alte site-uri, este strict interzisa. Daca vom descoperi ca ati copiat continutul nostru, ne rezervam dreptul de a folosi orice mijloace legale. Va multumim pentru intelegere!
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro
[…] Cand se tunde nucul: lucrarile de taiere pentru coroane viguroase […]