AcasăCasa si gradinaCand se seamana cimbrul in gradina

Cand se seamana cimbrul in gradina

Cimbrul este folosit ca planta aromatica, dar si medicinala de mii de ani. Atat partea sa aeriana, cat si fructele sale contin ulei esential.

Este o planta putin pretentioasa, fiind insa iubitoare de caldura. Daca solul este curat, fara buruieni, aceasta este principala conditie de dezvoltare a cimbrului. Fireste, un continut mai mare de ulei esential este obtinut pe soluri bogate si usoare.

Sa vedem asadar cand se seamana cimbrul si cum ar trebui sa executam acest lucru.

Cand se seamana cimbrul

Cimbrul se poate dezvolta atat prin semanare directa (insa rasarirea lor este mai dificila), cat si prin rasad. Daca vreti sa-l cresteti in interior, intr-un ghiveci, trebuie sa-l tineti pe pervaz, langa fereastra.

De asemenea, puteti cumpara butasi de cimbru.

Daca doriti sa semanati semintele direct in gradina sau chiar si prin butasi ar trebui sa asteptati pana la sfarsitul lunii aprilie, inceput de mai, mai exact cand temperatura minima nu mai scade sub 12 grade Celsius.

Puteti seamana si in spatii incalzite, incepand cu luna martie, dupa care la sfarsit de aprilie se pot planta afara.

Distante semanare in gradina: 20 cm intre randuri, iar intre plante 20-25 cm.

Cimbrul este o planta anuala, care are peste 50 de soiuri de arome si gusturi diferite. De asemenea, merita spus ca acesta are o rezistenta buna la seceta. pH-ul recomandat pentru sol in cazul acestei plante este 6 – 7,5.

Semanatul in camp se face la inceput de aprilie, cand solul are o temperatura de minim 5 grade Celsius, la o adancime ed 1,5 – 2 cm. Norma de samanta este de 4 kg la hectar.

Pentru o umiditate optima in perioada de vegetatie se aplica de obicei 2 udari cu cate 200 – 250 metri cubi de apa la hectar.

Taierea cimbrului

Pentru a avea o tufa frumoasa trebuie sa tundem plantele primavara si vara pentru a-i limita cresterea si pentru a o indesii. Se taie varful plantei la 2-3 saptamani.

Recoltarea este important sa o facem inainte de inflorire. Se lasa doar partile dure si lemnoase.

Citeste si: Cand se recolteaza cimbrul

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine