AcasăLegume si fructeCand se planteaza smochinul

Cand se planteaza smochinul

Cand se planteaza smochinul si care sunt cerintele sale fata de mediu sunt primele intrebari la care ar trebui sa avem raspuns atunci cand avem in plan sa infiintam o asemenea cultura.

In primul rand trebuie stiut faptul ca smochinul adora zonele calde, el avand o origine de altfel subtropicala. Este asadar sensibil la gerurile din iarna si are nevoie de temperaturi ridicate in cursul perioadei de vegetatie si mai ales cand se coc fructele. In cursul iernii, smochinul rezista pana la -14 grade Celsius, doar daca plantele si-au maturat bine lemnul.

Cand se planteaza smochinul

Epoca cea mai buna de plantare la smochin este toamna, la fe ca si la celelalte specii pomicole, insa in conditiile climatice ale tarii noastre plantarea se face doar primavara.

Se recomanda sa plantati intr-o zi cu soare plin, pentru a ajuta planta sa se regenereze si sa inceapa sa ia nutrienti din sol, mai ales ca smochinul are o radacina destul de bine dezvoltata.

Dimensiunile gropilor sunt de 40/40/40 cm (lungime, latime si adancime) in terenul desfundat, 60/60/40 cm in terenul arat si 80/80/60 cm in terenul nelucrat. La plantarea smochinului se va folosi aceeasi ca si la coacaz.

Cand se planteaza smochinul si pregatirea terenului
Cand se planteaza smochinul si cum se face pregatirea terenului

De asemenea, incercati sa oferiti smochinilor plantati circa 15-20 metri spatiu intre ei si alti copaci sau cladiri.

Smochinul este o specie foarte iubitoare de lumina, nu suporta umbra, in conditii de semiumbra vegeteaza, insa nu fructifica decat foarte putin, fructele sunt mici, fara gust, lemnul adesea nu se matureaza, iar inghetul se poate produce usor in timpul iernii.

Inflorirea si maturarea fructelor

Smochinul se caracterizeaza prin cresteri viguroase inca din anul I de la plantare, astfel incat ca la varsta de 5-6 ani planta este complet formata si se pot obtine productii mari. Smochinul rodeste perioade lungi de timp, 50-60 ani.

In conditiile climatice de la noi smochinul porneste in vegetatie din luna aprilie. Infloritul are loc de 2 ori pe an, la sfarsit de primavara si vara. Dezvoltarea fructelor dureaza 80-100 zile, la soiurile timpurii, si 100-125 de zile la cele tardive.

Maturarea fructelor incepe o data cu intrarea fructelor in parga si se incheie cu realizarea maxima a calitatilor gustative. Prima recolta se obtine in luna iulie, cand temperatura nu mai scade sub 20-22 grade Celsius. Cea de-a doua recolta se obtine in septembrie – octombrie, cand, din cauza temperaturilor mai mici, fructele nu mai ajung la maturitatea de consum.

smochine
Smochine

Totusi, maturarea fructelor se realizeaza esalonat pe o perioada de 15-20 zile – la prima recolta si de 20-30 zile la cea de-a doua recolta.

Pregatirea terenului pentru plantare

Daca am discuta despre cand se planteaza smochinul sa vedem acum si ce lucrari agricole trebuie realizate inainte de momentul plantarii:

  • desfundarea solului la 50-70 cm adancime, in lunile iulie-august;
  • administrarea, odata cu desfundarea, a 40-60 tone/hectar gunoi de grajd;
  • pe solurile cu aciditate ridicata se vor administra 5-7 tone/hectar de amendament calcaros.

Cel mai bun sistem de intretinere a solului pentru smochin este ogorul negru, mai ales in zonele cu precipitatii reduse. Toamna se efectueaza o aratura la adancimea de 16-18 cm, iar pe perioada de vegetatie solul se mentine curat de buruieni, prin lucrari repetate cu discul sau cu cultivatorul pe intervale, iar pe rand cu sapa.

Smochinul plantat in curti si gradini se intretine manual prin efectuarea a 5-6 prasile in cursul perioadei de vegetatie.

Turcia si Egiptul sunt tarile cu cele mai mari productii de smochine, conform Wikipedia.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine