Categorii
Afaceri profitabile la tara

Cand se planteaza pomi fructiferi: mai putem planta cand vremea se raceste?

Pana cand se planteaza pomi fructiferi este un subiect de interes inclusiv in penultima luna din an si chiar in pofida temperaturilor scazute. Multa lume se intreaba daca se mai pot planta pomi in aceasta perioada, mai ales cand vremea de afara s-a racit puternic, depasind doar cu cateva grade in timpul zilei limita de inghet.

Roman Marius Viorel, un specialist recunoscut in pomicultura, ne ofera mai multe detalii despre perioada maxima pana la care putem desfasura activitatile de plantare.

“Plantarile se pot continua pana la survenirea inghetului la sol si atatat timp cat temperaturile, din timpul zilei, perioada in care se realizeaza plantarea, temperatura este pozitiva, respectiv temperatura sa nu scada sub 0 grade. Temperaturile negative, din timpul noptii nu afecteaza cu nimic prinderea pomilor, fiind normale pentru aceasta perioada”, explica Roman Marius Viorel, pe pagina sa de Facebook.

In conditii normale, in zonele de campie pomii pot fi plantati pana la sfarsitul lunii noiembrie, din punct de vedere calendaristic, dar sunt ani in care toamnele sunt mai lungi si plantarile se pot continua si la inceputul lunii decembrie. Totusi este indicat sa grabiti procesul de plantare deoarece sunt ani, in care iernile, respectiv temperaturile negative/inghetul la sol se pot produce mai timpuriu, mai precizeaza specialistul.

Citeste si: Incalzire solar: sfaturi de la legumicultorii cu experienta

Cand se planteaza pomi fructiferi: se poate planta si in ferestrele iernii, insa cu precautie

Este bine de stiut faptul ca pomii se pot planta si in ferestrele iernii, atunci cand nu exista strat de zapada, solul este dezghetat, iar afara avem temperaturi pozitive.

Pentru cei care nu au reusit sa planteze toamna sau in ferestrele iernii, plantarea se poate continua si primavara, dar de preferat cat mai timpuriu, imediat dupa topirea zapezilor, astfel incat plantele sa sufere cat mai putin transplantarea (mutarea din pepiniere, la locul definitiv de plantare), iar procentul de prindere sa fie peste 95%.

“Plantarea de primavara întârziată, conduce la o rata de prindere defectuasa (sub 80%) si o dezvoltare anemica a pomilor, in anul in curs. De aceea in cazul plantarilor din primavara este recomandat sa pregatim terenul si chiar gropile de plantare, inca din perioada de toamna/iarna, urmand sa plantam cat mai timpuriu si in acelasi timp sa pregatim un sistem de irigat, care sa permita udarea pomilor, in perioadele secetoase din timpul primaverii, cat si in cele caniculare din timpul verii”, a mai explicat Roman Marius Viorel.

Cand se planteaza pomi fructiferi – cateva sfaturi importante:

  • Nu stimulati cresterea in aceasta perioada, adica nu aplicati fertilizanti. Doar composturi, pentru a stimula dezvoltarea radacinilor.
  • Nu aplicati taieri si aveti o grija deosebita cu radacinile in timpul plantarii. Orice stres suplimentar al plantei va fi depasit cu greu pe perioada iernii.
  • Asigurati-va ca plantele sunt hidratate. Cele mai mari pagube in sezonul rece sunt cauzate de lipsa apei, de uscarea plantelor.
  • Puteti oferi o protectie suplimentara plantelor in noptile reci, realizand o gramada de frunze la baza pomilor sau acoperiindu-i cu o panza.

Asteptam comentariile si parerile dvs. pe marginea acestui subiect.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.