AcasăLegume si fructeCand se planteaza murele pentru o productivitate maxima

Cand se planteaza murele pentru o productivitate maxima

Cand se planteaza murele este cea mai des intalnita intrebare in randul celor care vor sa dezvolte o afacere cu aceste minunate dulce-acrisoare fructe. Trebuie stiut ca murul este o specie precoce, apreciata si de consumatorii romani, insa, cele mai mari cantitati ajung la export.

Fructifica inca din al doilea an, iar in plina perioada de rodire ofera recolte frumoase de peste 20-25 de tone la hectar (cu unele soiuri foarte productive, chiar si mai mult).

Cand se planteaza murele?

Plantarea la mur se face primavara, dupa ce pericolul de inghet a trecut, in gropi de 40/40/40 cm sau de 60/60/40 cm, daca solul a fost arat superficial. Se prefera primavara, deoarece plantele inca sunt intr-un stadiu de latenta (adormire), prin urmare procesul de plantare nu le va afecta prea mult.

Cu toate acestea, plantarea se poate face si la sfarsitul toamnei, dar e de preferat sa fie amanata pana la inceputul primaverii in zonele foarte reci (temperaturile scazute ar putea afecta unele soiuri hibride).

Citeste si: Taierile la mur: sfaturi pentru o crestere viguroasa

Pe de alta parte, daca locuiti intr-o zona in care toamna este lunga si se prelungeste chiar pana in luna decembrie, atunci puteti lua in considerare si aceasta varianta. Pamantul va pastra suficienta caldura in el.

In ziua plantarii, materialul saditor se fasoneaza, se mocirlesc radacinile si se distribuie la groapa.

Murul infloreste in ultima decada a lunii mai, la soiurile timpurii, si in primele zile ale lunii iunie la cele tarzii. Durata infloririi este de 5-8 zile.

Maturarea fructelor

cand se planteaza murul

Maturarea murelor se face esalonat, iar durata ei este legata de soi si poate varia de la 20-25 de zile pana la 80 de zile. In general, primele fructe care se matureaza sunt cele mai mari.

Citeste si: Plantatie de mure: A dat munca din strainatate pe o cultura de mure din Romania si a castigat pariul

Maturarea lor incepe din luna iulie si dureaza pana la jumatatea lunii august la unele soiuri, iar la altele de la sfarsitul lunii august pana la sfarsitul lunii octombrie.

Informatii: Cultura arbustilor fructiferi, Lenuta Chira

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine