AcasăLegume si fructeCand se planteaza capsunile: Toamna, primavara sau vara?

Cand se planteaza capsunile: Toamna, primavara sau vara?

Daca te-ai gandit sa iti cultivi in gradina celebrele fructe dulci, atunci cu siguranta esti interesat despre cand se planteaza capsunile? In acest articol vom discuta despre cultura multianuala, adica cea clasica, care dureaza de obicei trei ani.

Aceste tipuri de plantatii pot fi realizate toamna, primavara, cat si vara.

Plantarea de toamna

Se poate face din a doua jumatate a lunii august pana la mijlocul lunii octombrie. Se recomanda deoarece ofera rezultate bune in regiunile cu ploi suficiente in aceasta perioada, precum si in conditii de irigare.

Pana la sfarsitul toamnei plantutele reusesc sa inradacineze bine si sa-si dezvolte rozeta de frunze, dar de regula nu formeaza muguri florali; eventual, proportia lor este cu totul redusa.

Din cauza acestui lucru, anul urmator plantarii este fara rod sau cu productie neeconomica (1-2 tone fructe pe hectar).

Plantarile efectuate toamna tarziu, dupa 15 octombrie, dau de regula rezultate negative, intrucat plantele nu se dezvolta suficient, iar radacinile lor raman la suprafata spre sfarsitul iernii.

Cand se planteaza capsunile primavara?

Plantarea de primavara, in martie – aprilie, este indicata in zonele deluroase si nordice, cu primaveri umede si toamne de obicei secetoase, precum si in zonele unde stratul de zapada nu se mentine pe sol decat un interval scurt de timp.

Capsuni plantare perioada
Capsuni plantare perioada

Cum se planteaza capsunii: descopera detalii despre tehnica si ingrijirea necesara

In anul plantarii nu se obtin fructe. Se recomanda chiar ca eventualele inflorescente care apar sa fie suprimate, pentru a nu stanjeni dezvoltarea plantelor, influentand negativ recolta anului urmator.

Plantarea de vara

Cei care isi pun intrebarea cand se planteaza capsunile intentioneaza mai ales vara sa infiinteze o asemenea cultura.

Ce trebuie retinut: plantarea de vara, intre 15 iulie si 15 august, cu stoloni refrigerati sau recoltati direct din camp, da rezultatele cele mai bune in cultura multianuala, intrucat plantele se dezvolta bine pana toamna, diferentiaza suficient mugurii floriferi si dau o recolta mare inca din anul urmator.

Astfel, se pot obine, in decurs de trei ani, trei recolte economice de fructe. Plantarea de vara impune efectuarea irigarii si o asigurare a materialului saditor de calitate.

Capsunii remontanti

In conditiile climatice din tara noastra, capsunii remontanti rodesc pe o perioada de 150-160 zile.

Capsunul remontant poate fi plantat toamna sau primavara. Daca la stolonii plantati toamna apar inflorescente pana la venirea iernii, acestea nu se suprima, deoarece vor continua sa se dezvolte in primavara urmatoare.

La stolonii plantati primavara se suprima toate inflorescentele, lasandu-le doar pe acelea care apar in toamna. De altfel, aceste plante dau o recolta de toamna in anul in care sunt plantati.

O plantatie de capsun remontant produce rentabil maxim 2 ani, apoi se defriseaza.

Cand se planteaza capsunile in solar

Tunelul se aseaza direct pe cultura, in camp, la mijlocul lunii februarie, pana la 10 martie. Scheletul se poate monta si mai devreme, urmand ca acoperirea lui cu plastic sa se faca in perioada indicata.

capsuni cand se planteaza solar
capsuni cand se planteaza solar

Repicarea stolonilor detasati de planta-mama se face in perioada 1 septembrie – 1 octombrie a anului premergator plantarii in sera.

Plantarea stolonilor in sera se efectueaza la sfarsitul lunii noiembrie, cand plantele se afla in repaus si au trecut printr-o perioada racaroasa, cu o temperatura medie zilnica sub 5 grade Celsius, cel putin 10 zile.

Sursa informatiilor: Cultura arbustilor fructiferi, Lenuta Chira.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine