Categorii
Legume si fructe

Cand se planteaza alunul: lucruri importante de tinut cont

Cand se planteaza alunul este un aspect deosebit de important pentru cei care vor sa dezvolte o plantatie profitabila.

Chiar daca, teoretic, plantarile la alun se pot realiza atat primavara cat si toamna, se prefera realizarea acestei activitati toamna, deoarece nivelul de precipitatii mai bogat in aceasta perioada va ajuta planta sa se prinda suficient de bine in sol, iar astfel sa vegeteze optim in primavara.

Momentul optim de plantare al alunului ar fi toamna, chiar inainte de venirea ingheturilor. Astfel, avem de partea noastra toate sansele ca alunul sa plece in vegetatie primavara devreme.

Cand se planteaza alunul – prinderea optima

Plantarea alunului toamna ofera cel mai inalt grad de prindere a radacinilor, de aceea este recomandata aceasta epoca de infiintare a culturii. Mai mult decat atat, inradacinarea plantei din toamna – iarna ii permite acesteia sa reziste fara probleme la secetele care pot aparea in primavara. Bineinteles, se recomanda irigatiile daca seceta se prelungeste.

O dezvoltare optima a alunului va permite ca inflorirea alunului sa se produca fara probleme in a doua decada a lunii martie, in functie de temperaturile din aer.

Daca plantarea de toamna nu e o varianta?

Exista posibilitatea ca plantarea alunului sa se realizeze si in primavara, in aceasta operatiune ar trebui realizata cat mai repede, imediat dupa ce s-a incalzit usor, iar pamantul poate fi lucrat.

Cu toate acestea, mentionam ca la o plantare de primavara, alunii vor intra in vegetatie mai tarziu decat cei plantati toamna. In cazul in care primavara e mai degraba secetoasa, trebuie udati pentru a-i ajuta sa se prinda intr-o proportie cat mai mare.

Alte aspecte esentiale

Cei care se pregatesc de plantarea alunului trebuie sa stie ca acesta prefera regiuni cu temperaturi moderate in cursul verii. La inceputul vegetatiei, alunul are cerinte foarte mici de caldura.

Puteti infiinta o cultura de alun atat la campie, insa se recomanda mai mult in zonele de deal, daca este posibil acest lucru.

Are o rezista iarna de pana la -20 de grade Celsius. De asemenea, are nevoie minim de precipitatii care sa insumeze circa 800 – 1.100 de litri pe metru patrat.

Nu uitati ca radacinile alunului se pot deshidrata repede, de aceea, daca exista un interval mai lung pana la plantarea propriu-zisa, radacinile trebuie introduse intr-un recipient cu apa.

Puteti citi mai multe detalii despre lucrarile necesare la infiintarea unei plantatii de alun in acest articol.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Un răspuns la “Cand se planteaza alunul: lucruri importante de tinut cont”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.