Primavara, cei mai multi fermieri se intereseaza cand se cultiva porumbul, aceasta fiind una dintre cele mai populare culturi in Romania. Pentru a avea o campanie reusita de semanare, momentul de debut al ei trebuie sa se bazeze pe o serie de indicatori.
Cand se seamana porumbul? Perioada optima de semanare a porumbului se stabileste atunci cand temperatura solului, la o adancime de 10 cm, are peste 8-9 grade Celsius, la orele diminetii. Totodata, trebuie sa ne asiguram ca prognoza meteo pentru urmatoarele zile anunta o incalzire.
Fireste, aceste conditii sunt indeplinite in momente diferite, in functie de regiune. De exemplu, in zona de campie din sudul tarii, precum si in vestul tarii, cat si in Dobrogea, perioada optima ar putea fi intre 5-22 aprilie. In Transilvania si centrul Moldovei, perioada optima de semanare a porumbului este, in general, in cea de-a doua decata a lunii aprilie, dupa 12-15 aprilie. Pe de alta parte, daca vorbim de regiunile subcarpatice, incalzirea aici se va face mai tarziu, prin urmare, vom putea cultiva porumbul in general dupa 20-23 aprilie, uneori campania de insamantare fiind prelungita si in urmatoarea luna.
Cand se cultiva porumbul: semanatul timpuriu vs. intarziat
Daca am spune ca agricultura, mai ales tehnica ei, este matematica, nu am gresi prea tare. Acest lucru inseamna ca alegerea momentului de cultivare a porumbului trebuie sa fie cat se poate de exact. O semanare devreme va intarzia rasarirea plantei, existand chiar riscul ca samanta sa putrezeasca in pamant, ori sa avem plante dispuse neuniform pe sol etc.
O alta intrebare care apare cand vorbim despre subiectul cand se cultiva porumbul este ce efecte are semanatul intarziat. Nici acesta nu este recomandat, deoarece apa se va evapora, mai ales de la suprafata solului, semintele nereusind sa incolteasca sau, daca vor reusi, o vor face foarte greu. Acest lucru inseamna ca dezvoltarea plantei va fi amanata tot mai mult pentru perioadele extrem de calduroase din vara, si deseori secetoase, care se poate traduce printr-o scadere a productiei.
Pentru rezultate foarte bune, momentul oportun de semanare este relativ timpuriu, dar in epoca optima. Sau, altfel spus, in primele zile cand toate conditiile optime au fost indeplinite. Asa vom putea avea o rasarire mai accelerata, care va reduce practic inclusiv perioada de vegetatie.
Sfat util! Ar fi extrem de benefic daca fermierul reuseste sa insamanteze tot terenul lucrat in circa o saptamana.
Cand se cultiva porumbul: desimea de semanat la neirigat
Semanatul se realizeaza cu masina de precizie SPC-6 la distanta intre randuri de 70 cm si adancimea de 5-8cm, asigurand 15-25 kg samanta/ha. Daca vorbim de hibrizii tardivi, putem folosi o norma de semanat de circa 55.000 – 65.000. In cazul hibrizilor semi-timpurii si semi-tardivi, putem avea o norma de semanat de circa 65.000 – 70.000 plante.
Iar, in cazul hibrizilor timpurii, intre 70.000 – 75.000 de plante recoltabile la hectar.
Dacă se seamana după porumb este indicat sa se trateze semintele, inainte de semanat, impotriva viermelui sarma si a gargaritei frunzelor de porumb cu NUPRID AL 600 FS, (60 ml/10 kg seminte). In ziua semanatului se stropesc semintele cu aceasta solutie avand grija sa se aplice pe intreaga cantitate de seminte. Pentru a evita folosirea insecticidelor, nu se seamana porumbul dupa porumb sau in terenuri proaspat destelenite (lucerniere).
Cand se cultiva porumbul: tipul solului
Mici diferente de semanare pot avea loc in functie de tipul solului. Daca avem de-a face cu un sol greu, cu o textura mai degraba argiloasa, adancimea de semanat va fi micsorata usor, la circa 5 cm. Pe de alta parte, daca lucram un sol usor, ori chiar nisipos, adancimea de semanat va fi de circa 6-7 cm.
Si in acest caz, adancimea de semanare contribuie la viteza de rasarire a plantelor, precum, inclusiv, la productie. O semanare prea adanca sau prea la suprafata ingreuneaza procesele de nutritie a plantelor.
Cand se cultiva porumbul: vremea secetoasa
Daca avem de-a face cu primaveri secetoase, este recomandat ca semanarea porumbului sa se realizeze mai adanc, pana la 7 cm, insa in umezeala.
De asemenea, pentru o cultura de porumb reusita este bine sa realizam si o rotatie a culturilor. Pentru porumb, plantele premergatoare recomandate sunt leguminoasele anuale pentru boabe si furajere, cerealele paioase, inul, canepa, cartoful, sfecla de zahar, sfecla furajera, precum si floarea-soarelui.
Acest articol este proprietatea CultivaProfitabil.ro. Copierea si distribuirea acestui continut, pe alte site-uri, este strict interzisa. Daca vom descoperi ca ati copiat continutul nostru, ne rezervam dreptul de a folosi orice mijloace legale. Va multumim pentru intelegere!
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro