Categorii
Apicultura

Campanie de strangere a unui milion de semnaturi, pentru protejarea albinelor

Mai bine de 90 de asociatii din 17 state europene promoveaza in prezent o campanie de strangere de semnaturi pentru protejarea albinelor. Mai exact, petitia doreste sa oblige Comisia Europeana sa ia in considerare un proiect legislativ pentru a elimina pesticidele din agricultura pana in 2035, informeaza publicatia Green-report.ro.

Initiativa are urmatoarele propuneri pentru Comisia Europeana: reducerea folosirii în UE a pesticidelor sintetice cu 80% până în 2030, începând cu cele mai periculoase, pentru a se ajunge în 2035 la o agricultură 100% lipsită de pesticide sintetice;
Restaurarea biodiversității: refacerea ecosistemelor naturale din zonele agricole, astfel încât fermele să devină un vector al recuperării biodiversității;

Sprijinirea fermierilor în tranziție: reforma agriculturii prin prioritizarea agriculturii la scară mică, diversă și durabilă, sprijinind o creștere rapidă a practicilor agroecologice și organice și permițând atât formarea profesională a agricultorilor cât și cercetarea independentă în domeniul agriculturii fără pesticide și organisme modificate genetic.

Dacă această inițiativă va strânge un milion de semnături de susținere până în septembrie 2020, Comisia Europeană și Parlamentul European trebuie să ia în considerare transpunerea în lege a solicitărilor acestei campanii.

Cele mai afectate vietuitoare ale utilizarii pesticidelor sunt albinele, conform mai multor studii. Exista insa si numeroase alte specii care au de suferit din cauza utilizarii pesticidelor la nivel industrial.

„Albinele, dar și alți polenizatori, sunt indispensabili pentru prezervarea ecosistemelor și a biodiversității. Până la o treime din producția alimentară a oamenilor și două treimi din fructele și legumele zilnice au la bază polenizarea făcută de albine și alte insecte. Cu toate acestea, existența lor este amenințată de contaminarea constantă cu pesticide și pierderea habitatului din cauza agriculturii industriale”, subliniază Federația Asociațiilor Apicole din România.

Unde poate fi semnata petitia

Petitia poate fi semnata la aceast link.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.